Nintendo 3DS Nintendo 3DS Reviews Reviews Ειδήσεις 15

[Review] Super Mario Maker 3DS

Βρείτε με σε

Braveheart1980

Super Moderator at ninty.gr
Γεννημένος στην Hyrule, καταδικασμένος να κυνηγά μανιτάρια, headshots και hidden objects! Ευτυχώς που υπάρχει και το πάνω-πάνω, κάτω-κάτω, αριστερά-αριστερά .... Απορίας άξιο το γεγονός πως με αντέχουν οι γύρω μου...
Braveheart1980
Βρείτε με σε

Πριν από περίπου ένα χρόνο (εντάξει 15 μήνες αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς) η μαμά Nintendo αποφάσισε, δεκαετίες μετά το επίσης πρωτοποριακό Mario Paint για το τότε SNES, να μας δώσει αυτό που όλοι και διακαώς περιμέναμε και ονειρευόμασταν: τη δυνατότητα να φτιάχνουμε εμείς τις πίστες του γνωστού και στρουμπουλούλη υδραυλικού μας με όση φαντασία και ενίοτε σαδισμό διαθέτουμε! Που; Μα βεβαία στο Wii U, μια κονσόλα με λίγες μεν πωλήσεις αλλά εξαιρετικούς τίτλους. Ωστόσο δε θα αναλωθούμε στο παρόν review με την Wii U εκδοχή του τίτλου, review της οποίας μπορείτε να απολαύσετε εδώ, αλλά την πιο μικρή και φορητή της εκδοχή για το λατρεμένο μας 3DS!

[su_youtube url=”https://youtu.be/v8n5O74POEo” autoplay=”yes”]

Αυτό ακριβώς το concept αποφάσισε η Nintendo να προσαρμόσει, λέξη κλειδί για τον τίτλο, σε μια φορητή του έκδοση. Αν τα κατάφερε  ή όχι είναι κάτι που έγκειται στα προσωπικά γούστα και θέλω του κάθε παίχτη, έως ένα σημείο πάντοτε.

Ξεκινώντας έχουμε δύο βασικές επιλογές Create, για τη δημιουργία πίστας και βέβαια Play  με 3 υπο-επιλογές : Super Mario Challenge, Course World και Coursebot.

Ο πιστός βοηθός μας Yamamura εν δράσει!
Ο πιστός βοηθός μας Yamamura εν δράσει!

Προχωρώντας στην 1η επιλογή (Create) βρίσκουμε για βοηθό μας ένα … αγριοπερίστερο των βράχων (rock dove) ονόματι Yamamura, που μας βοηθά στα πρώτα βασικά βήματα δημιουργίας της κάθε πίστας που σκαρφιζόμαστε. Να σημειώσουμε πως στη φορητή έκδοση του τίτλου έχουμε εξαρχής διαθέσιμα όλα τα διαθέσιμα οπτικά sets πιστών από τις  4 θρυλικές εποχές του Mario : Super Mario Bros, Super Mario Bros 3, Super Mario World και new Super Mario Bros U! Ομοίως είναι εξαρχής διαθέσιμες και οι 6 περιοχές κάθε set που δεν είναι άλλες από τα: Ground, Underground, Underwater, Ghost House, Airship και Castle. Σε αυτό το σημείο και έχοντας μια μεγάλη εμπειρία από την Wii U έκδοση του τίτλου θα ήθελα να σημειώσω πως η μικρή κάτω οθόνη του day one 3DS μου είναι σε κάποια σημεία δύσχρηστη ή για να είμαστε πιο σωστοί λιγότερο εύχρηστη από το Wii U Gamepad, χωρίς αυτό βέβαια να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα δημιουργίας.

Όπως και στην έκδοση του Wii U ισχύει αυτό που πραγματικά ακούγεται ως έκφραση/ρητό: Sky is the only limit όσον αφορά το τι θα φτιάξουμε. Πίστες με άπειρους εχθρούς και ελάχιστα Power ups; Πίστες χωρίς σχεδόν καθόλου εχθρούς και άλματα που απαιτούν ακρίβεια pixel; Κάστρο με τον Bowser και κάθε κακό που βάζει ο νους σας γύρω από φωτιές; Το είπαμε και θα το ξαναπούμε και θα το λέμε τόσες φορές ώστε να εμπεδωθεί: Φαντασία όρεξη και μεράκι να υπάρχει και οι ώρες που μπορούμε να ευχαριστηθούμε τον τίτλο τείνουν κυριολεκτικά στο άπειρο! Σε κάθε περίπτωση εμπειρία και γνώση έχουμε όλοι λίγο πολύ, όπως και διάφορες ενδεχομένως και σαδιστικές ιδέες που ήρθε η ώρα να εφαρμόσουμε.

Ωστόσο εκτός και αν είστε ο Shigeru Miyamoto η έμπνευση κάπου είτε θα κόψει ταχύτητα είτε θα θέλει αυτό το κάτι για να πάμε λίγο παραπέρα το δημιούργημά μας. Τι κάνουμε; Απλά  μπαίνουμε  online και παίζουμε πίστες από την Wii U έκδοση του τίτλου! Ω ναι, το Super Mario Maker 3DS είναι ένας τίτλος που υλοποιεί στο έπακρο το cross platform play καθώς μπορούμε να ευχαριστηθούμε μια πραγματικά ενιαία εμπειρία μεταξύ σταθερού και φορητού gaming συστήματος, δίνοντας μας ακόμα και μια πινελιά αναφορικά με το τι μας περιμένει, ως εμπειρία, με το σταθερό-φορητό Switch που έρχεται σε περίπου 4 μήνες από σήμερα.

 

Μετά από κάποια ώρα τελειώσαμε την πίστα μας και με μεγάλη περηφάνια θέλουμε να την ανεβάσουμε για να βλέπουμε ορδές παιχτών να χάνουν τη μια ζωή πίσω από την άλλη επιβεβαιώνοντας τον gaming εγωισμό μας και το αδιαμφησβήτητο γεγονός πως είμαστε διαστημικά παιχτρόνια.

"Ευτυχώς" όπως βλέπετε έχουμε Streetpass για το διαμοιρασμό
“Ευτυχώς” όπως βλέπετε έχουμε Streetpass για το διαμοιρασμό

Και εδώ ευτυχώς ή δυστυχώς ερχόμαστε στην εξαιρετικά δύσκολη θέση και σας πληροφορούμε πως ο τίτλος ΔΕΝ έχει τη δυνατότητα να κάνουμε upload την πίστα μας στο οικοσύστημα του τίτλου. Κίνηση δίχως καμία λογική αφού έτσι και αλλιώς έχουμε τη δυνατότητα να συνδεόμαστε και να απολαμβάνουμε πίστες της Wii U έκδοσης του τίτλου. Προσωπικά το θεωρώ ως ένα από τα μεγαλύτερα αν όχι το μεγαλύτερο ελάττωμα ενός –μέχρι πρότινος- αψεγάδιαστου τίτλου. Ένα μέρος μέσα μου θέλει να πιστεύει πως κάποιος τεχνικός περιορισμός κρύβεται από πίσω ακόμα και κάποιος φόβος για hack, καθώς αδυνατώ να υποθέσω πως το δημιουργικό τμήμα της Nintendo αποφάσισε για οποιονδήποτε άλλο λόγο να προβεί σε μια τέτοια κίνηση. Ευτυχώς τουλάχιστον που μπορούμε να μοιραστούμε πίστες μέσω Streetpass με όποιον βρεθεί στο διάβα μας, ενώ παράλληλα έχουμε τη δυνατότητα μέσω ασύρματης σύνδεσης να ανταλλάξουμε πίστες με φίλους μας κατ ιδίαν. Δυστυχώς στο εν λόγω θέμα θα επιμείνω λίγο ακόμα καθώς θα ήθελα να τονίσω πως το Super Mario Maker είναι ένας από τους λίγους –αν όχι ο μόνος- Nintendo τίτλος που βασίζεται τόσο μα τόσο πολύ στην κοινότητα των παιχτών και όχι σε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ενός παραδοσιακού τίτλου. Ή για να μιλήσουμε με PC όρους, σαν να έχουμε ένα FPS με local lan multiplayer μόνο….

Οι επιλογές όπως βλέπετε πολλές και σε πλήρη συμφωνία με την Wii U έκδοση του τίτλου
Οι επιλογές όπως βλέπετε πολλές και σε πλήρη συμφωνία με την Wii U έκδοση του τίτλου

Μια δεύτερη και ίσως πιο ψύχραιμη προσέγγιση είναι πως η Nintendo επέλεξε με αυτόν τον τρόπο να προσαρμόσει (λέξη κλειδί είπαμε) τον τίτλο σε μια πιο φορητή εμπειρία. Ποιος από εμάς άραγε όρθιος στον ηλεκτρικό ή στρυμωγμένος στο λεωφορείο μπορεί να δημιουργήσει εύκολα πίστες στην -όπως είπαμε- κατά βάση μικρή κάτω οθόνη του 3DS? Πάνω σε αυτήν την λογική οι δημιουργοί του τίτλου επέλεξαν με τον πλέον καλύτερο τρόπο να μας ανταμείψουν, δίνοντάς μας μια πλήρη εμπειρία ατελείωτου platform gaming μέσω του Super Mario Challenge με 18 ολόκληρους, για να σώσουμε –ποιαν άλλη- από την λατρεμένη πριγκίπισσά Peach!

Τα μετάλια να ξέρετε ΔΕΝ είναι εύκολη υπόθεση!
Τα μετάλια να ξέρετε ΔΕΝ είναι εύκολη υπόθεση!

 

Σε κάθε πίστα μάλιστα δίκην achievements, έχουμε και 2 μετάλλια, όπου συνήθως πρέπει να πάρουμε το πρώτο για να ξεκλειδώσουμε το τι πρέπει να κάνουμε για να πάρουμε το 2ο. Έτσι αν ανήκετε σε εκείνη την κάστα ανθρώπων που θέλουν να παίρνουν τα πάντα από έναν τίτλο, θα πρέπει να παίξετε κατ’ ελάχιστο 2 φορές κάθε πίστα αν και από ένα σημείο και μετά πιστέψτε με θα χρειαστεί να παίξετε αρκετές φορές μια πίστα μόνο και μόνο για να την τερματίσετε. Οι δε πίστες αρχικά είναι κατά μεγάλο ποσοστό εμπνευσμένες από τις ρίζες της σειράς στο NES και στο SNES.

Ένα άλλο σημείο που θα ήθελα να σημειώσω είναι πως ηθελημένα ή όχι, είναι τουλάχιστον σίγουρα ατυχής η σχεδόν ταυτόχρονη έκδοση με το Pokemon Sun/Moon που έχει κυριολεκτικά σαρώσει στις πωλήσεις αφήνοντας μοιραία σε 2η μοίρα τον εν λόγω τίτλο. Ωστόσο καθώς είμαστε σε εορταστική περίοδο σίγουρα θα μπορέσει να διεκδικήσει επάξια μάλιστα μια θέση στις Χριστουγεννιάτικες αγορές μας.

Ευχαριστούμε σε κάθε περίπτωση θερμά τη CD Media για την ευγενική παραχώρηση του τίτλου για τις ανάγκες του παρόντος review!

[wp-review id=””]

Σχόλια χρηστών:
 1. TechPriestNS
  Μαζί σου απλά είχες χρόνο να ξεχωρίσεις τις καλές - εγώ όχι αυτό εννοώ. Better safe than sorry

  Έχει rating system, μπορείς να βρεις τις εύκολες σχετικά εύκολα, ειδικά από το dedicated website. Όλο το "replayability" του τίτλου βασίζεται στο user-created content, ξεκάθαρα. Αυτό αφαιρείται από την έκδοση του 3DS και χάνει αρκετά.
  Νομίζω το θέμα του τίτλου δεν είναι αν αξίζει τα λεφτά του ή όχι, αλλά το ότι θα μπορούσε να είναι so much more. Αποφάσισαν που αποφάσισαν να κάνουν το port. Δεν μπορούσαν να μας φέρουν το super mario 3d world τουλάχιστον; Προσωπικά πάντως θα προτιμούσα αν έψαχνα κάποιο platform τίτλο να πάρω το robobot και το νέο yoshi το Φεβρουάριο
  Επειδή κοιτάω τις 100 πίστες της Nintendo σε σχετικά βιντεάκια αυτές τις μέρες, είναι πολύ μέτριες σε σχέση με αυτές που παίζω online στο WiiU. Φαίνεται ότι θα σε βολέψει πάντως, οπότε καλή αγορά 😉
  funkykong84
  Το παιχνίδι είναι μόνο για όσους δεν έχουν WiiU. Αν έχεις WiiU, πάρε με κλειστά μάτια τον σχετικό τίτλο.
  1. Το παιχνίδι δεν σε αφήνει να ανεβάζεις πίστες.
  2. Δεν σου επιτρέπει να αφήσεις σχόλια, να βάλεις αστέρι ή ακόμα και να ψάξεις πίστες που είναι ανεβασμένες ονλάιν.
  3. Δεν έχει τα φοβερά mystery mushrooms που μεταμορφώνουν τον Μάριο σε 150 άλλους χαρακτήρες.
  4. Δεν μπορείς να κατεβάζεις πίστες, κατά συνέπεια μπορείς να παίζεις μόνο όταν είσαι σε Wifi. Φοβερό μειονέκτημα για φορητό σύστημα.
  Η Nintendo πάει να βγάλει απ' τη μύγα ξύγκι και καλά κάνει εδώ που τα λέμε, αλλά το θέμα είναι να έχουμε ουσία. Να βγει δηλαδή ένα Super Mario Maker 2 στο Switch που θα έχει slopes, καινούργια θέματα πιστών (έρημος, χιόνια, ζούγκλα, παραλία κλπ), νέους εχθρούς (Fire/ Boomerang Bro κλπ), bosses (Koopalings, Boom Boom, Reznor), power-ups (π.χ. Tanooki/ Penguin) και tiles με νερό/ λάβα/ άμμο.

  Εγώ σκέφτομαι να το πάρω, να φτιάχνω κάτι on the go...
  TechPriestNS
  Παιδιά εγώ θα διαφωνήσω με τις απόψεις σας όχι με το review μια χαρά τα περιέγραψε ο Glaros με ένα πολύ ωραίο review! :thumbup1:
  Μάλιστα σκέφτομαι να προτιμήσω αυτήν την έκδοση από αυτή του Wii-u Εξηγούμαι. Εγώ δεν είμαι fan του online. Αν βρω χρόνο και φτιάξω πίστα θα την φτιάξω για την οικογένεια φίλους. Αν έχω κάποιον φίλο και έχει 3ds δεν είναι και κάτι να το φέρει σπίτι μου ή να πάω στο δικό του να μοιραστούμε πίστες - τα δε παιδιά μου τελούν υπό καθεστώς parental controls. . Από την άλλη από ότι διαβάζω εντάξει δεν είναι όλες οι fanmade πίστες και κάτι ιδιαίτερο. Δηλαδή το ποσοστό είναι tragic από ότι διαβάζω. Σίγουρα υπάρχουν και διαμάντια. Αν κατάλαβα καλά μπορείς να τις μοιραστείς και με spotpass?!
  Εν πάση περιπτώση θα προτιμήσω τις extra 100?! Nintendo made Πίστες από αυτές του average Joe.. και π.χ. σε ένα Ninty meeting να ανταλλάξουμε με ανθρώπους που βλέπουμε μπροστά μας.
  Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το extra υλικό της Nintendo συνιστά για μένα το καλύτερο ίσως 2d Mario? Αφήστε λίγο το maker στην άκρη και συλλογιστείτε το..

  Είναι η φύση του Mario Maker Wii U τέτοια που όλα τα extra και το online το έκαναν τόσο
  επιτυχημένο... Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης, το Mario Maker 3ds έχει μόνο το όνομα...
  GLAROS
  Super Mario Maker 3DS reviewer : Braveheart1980
  :rolleyes:

  Oops.Πως την πάτησα έτσι;Σόρρυ Braveheart.Ωραίο review btw.
  TechPriestNS
  Παιδιά εγώ θα διαφωνήσω με τις απόψεις σας όχι με το review μια χαρά τα περιέγραψε ο Glaros με ένα πολύ ωραίο review! :thumbup1:
  Μάλιστα σκέφτομαι να προτιμήσω αυτήν την έκδοση από αυτή του Wii-u Εξηγούμαι. Εγώ δεν είμαι fan του online. Αν βρω χρόνο και φτιάξω πίστα θα την φτιάξω για την οικογένεια φίλους. Αν έχω κάποιον φίλο και έχει 3ds δεν είναι και κάτι να το φέρει σπίτι μου ή να πάω στο δικό του να μοιραστούμε πίστες - τα δε παιδιά μου τελούν υπό καθεστώς parental controls. . Από την άλλη από ότι διαβάζω εντάξει δεν είναι όλες οι fanmade πίστες και κάτι ιδιαίτερο. Δηλαδή το ποσοστό είναι tragic από ότι διαβάζω. Σίγουρα υπάρχουν και διαμάντια. Αν κατάλαβα καλά μπορείς να τις μοιραστείς και με spotpass?!
  Εν πάση περιπτώση θα προτιμήσω τις extra 100?! Nintendo made Πίστες από αυτές του average Joe.. και π.χ. σε ένα Ninty meeting να ανταλλάξουμε με ανθρώπους που βλέπουμε μπροστά μας.
  Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το extra υλικό της Nintendo συνιστά για μένα το καλύτερο ίσως 2d Mario? Αφήστε λίγο το maker στην άκρη και συλλογιστείτε το..

  Προφανώς δεν έχεις παίξει το Mario Maker στο U, το οποίο έχει 60 πίστες φτιαγμένες απ' τη Nintendo, χώρια καμιά πενηνταριά άλλες επίσημες της Nintendo που είναι ονλάιν και με τις οποίες ξεκλειδώνεις mystery mushrooms κλπ. Τα parental controls που κολλάνε;
  Επίσης είναι τελείως λάθος αυτό που λες για τις πίστες χρηστών στο Mario Maker. Έχω παίξει απίστευτα εφευρετικές και δημιουργικές πίστες που δεν διανοείσαι καν.
  Αν σε βολεύει τόσο η φορητότητα του παιχνιδιού, τότε ίσως κάνει για εσένα.
  Γλάρε πολύ ωραίο ρηβιού.Αν και συμφωνώ μαζί σου σε όλα,οι επιπλέον πίστες by Nintendo και τα medal challenges μου δίνουν κι εμένα λόγο αγοράς παρόλο που το έχω ήδη στο WiiU.Από κει και πέρα,θα ήθελα ένα σήκουελ στο Switch όπου θα έχει ακόμα πιο πολλές επιλογές μέσα και γιατί όχι και 3d editor.Δύσκολο,το ξερω,αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Δείτε επίσης:

15 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com