Nintendo 3DS Reviews 56

[Review] Yo-Kai Watch

Μοιραστείτε το σε :
RooF
Ακολούθησε
Latest posts by RooF (see all)

Με την αφορμή της κυκλοφορίας του Yo-Kai Watch 2 στην Ευρώπη ήρθε επιτέλους η στιγμή να ολοκληρώσω την παρουσίαση του πρώτου μέρους της σειράς. Ένα παιχνίδι που καταφέρνει να θυμίζει αρκετά άλλα παιχνίδια όμως ταυτόχρονα να μην αντιγράφει κανένα. Μιλάμε πάντα για ένα κλασσικό jrpg, με ήρωα ένα αγόρι ή κορίτσι, στην αναζήτηση για την ολοκλήρωση μιας συλλογής σε έναν ανοιχτό κόσμο, ένα παιχνίδι με το δικό του anime… Σας θυμίζει κάτι; Ίσως κάτι που συμπεριλαμβάνει “μικρά τέρατα”; Ευτυχώς οι ομοιότητες δε φτάνουν στο σημείο των “μικρών τεράτων” και γρήγορα μετά από κάποια ώρα ενασχόλησης βλέπουμε πως τελικά οι διαφορές είναι αυτές που έχουν περισσότερο σημασία. 


Το παιχνίδι μας τοποθετεί στην πόλη Springdale στην οποία έχουν μια μανία με τη συλλογή εντόμων και ψαριών, όπως σε πολλά Ιαπωνικά παιχνίδια. Η αναζήτηση εντόμων και ο ανταγωνισμός ορισμένων σχολιαρόπαιδων αναγκάζουν τον ήρωα μας να δοκιμάσει την τύχη του μέσα στο δάσος της πόλης και κάπως έτσι ξεκινάει και η δική μας περιπέτεια. Στην αρχή το παιχνίδι σε καθοδηγεί εν είδει tutorial πατώντας σε τεράστιο βαθμό πάνω στο σενάριο του πρώτου επεισοδίου του anime. Η αναζήτηση εντόμων φέρνει τον ήρωα μας αντιμέτωπο με ένα παράξενο δεντρό με ένα μηχάνημα που βγάζει παιχνίδια μέσα σε μικρές μπάλες. Εντελώς τυχαία όπως κάθε ένας που πάει να ψάξει για έντομα έχει ένα κέρμα το οποίο βάζει στο μηχάνημα και λίγο μετά έχουμε το πρώτο Yo-Kai μας, τον Whisper, να μας λέει την ιστορία της ζωής του μέχρι που κατέληξε φυλακισμένος μέσα στην μπάλα και μας δίνει το πρώτο μας μετάλλιο Yo-Kai με το οποίο πλέον μπορούμε να τον καλέσουμε όποτε τον χρειαστούμε.


Η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσουμε για τα Yo-Kai! Είναι ψυχές-φαντάσματα, έχουν βούληση και ξεχωριστό χαρακτήρα. Δημιουργούν αρκετά προβλήματα ορισμένες φορές, ευθύνονται για πολλές ατυχίες και δεινά των
ανθρώπων, σχεδόν πάντα όμως υπάρχει καλός λόγος για τη συμπεριφορά τους αυτή. Υπάρχουν παντού αλλά δεν τα βλέπουμε χωρίς το ρολόι
Yo-Kai και το Yo-Kai radar, με το Yo-Kai radar τα ανακαλύπτουμε ενώ κάνουμε βόλτες στην πόλη, μια ένδειξη μας δείχνει πόσο κοντά του είμαστε και τι επιπέδου YoKai υπάρχει εκεί ενώ με κοιτάζοντας μέσα από το κρύσταλο του ρολογιού μπορούμε τελικά να δούμε το Yo-Kai και μεσώ ενός mini game σκόπευσης και ακρίβειας καταφέρνουμε να τραβήξουμε την προσοχή του με την μάχη να ακολουθεί.Στο σύστημα μάχης είναι που είδα τις μεγάλες διαφορές με τα υπόλοιπα τέτοιου τύπου παιχνίδια, δε θα ρισκάρω να πω πως δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε κάποιο άλλο παιχνίδι αλλά προσωπικά δεν έχω συναντήσει κάτι τέτοιο, ποστάρετε αν έχετε δει εσείς. Πρέπει να έχουμε έως 6 Yo-Kai τα οποία παλεύουν μόνα τους χωρίς να χρειάζεται εμείς να παρέμβουμε πέρα από το να τα βοηθάμε επιλέγοντας Soulmate για μια πολύ δυνατή επίθεση ή κάποιο άλλο βοηθητικό skill όταν ο αντίστοιχος μετρητής γεμίσει. Φαίνεται εύκολο αλλά δεν είναι, πρέπει να επιλέγουμε συνεχώς ποια 3αδα από τα 6 είναι ενεργά στη μάχη, αφού έχουμε φροντίσει να υπάρχει ενεργός ο κατάλληλος συνδυασμός Yo-Kai γιατί τα αντίπαλα Yo-Kai κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να αποτύχουμε προκαλώντας “inspired” κάνοντας τα δικά μας να μπερδεύονται με αποτέλεσμα να μάχονται αναποτελεσματικά. Αν η Θεά Νίκη και η Θεά Τύχη είναι με το μέρος μας με το πέρας της μάχης θα έχουμε ένα Yo-Kai να θέλει να γίνει φίλος μας δίνοντας μας πάντα το μετάλλιο του. Φυσικά και μόνο νικώντας λαμβάνουμε εμπειρία, χρήματα και διάφορα αντικείμενα.


Σε αυτό το σημείο ήδη έχουμε αντιληφθεί το μέγεθος της Springdale, ο χάρτης βοηθάει σε αυτό αλλά αποτυχαίνει σε οτιδήποτε άλλο. Μεγαλούπολη με τα όλα της, ήρεμοι πολίτες κάνουν βόλτες, αυτοκίνητα κάνουν βόλτες αρκετά κάτω από το όριο ταχύτητας και αν θέλετε να έχετε καλά ξεμπερδέματα καλά θα κάνετε να τηρείτε και εσείς τον Κ.Ο.Κ. ;) Δε λείπουν τα καταστήματα και ένας σκασμός side quests οι οποίες δυστυχώς είναι βαρετές και επαναλαμβανόμενες με κάποιες από αυτές όμως να ξεκλειδώνουν χρήσιμες αλλά όχι αναγκαίες για τον τερματισμό λειτουργίες. Ενδεικτικά να αναφέρω πως η αναβάθμιση του ρολογιού η οποία σου ξεκλειδώνει δυνατότερα Yo-Kai θεωρείται side
quest.


Το παιχνίδι έχει βάθος, όμως δεν κάνει τίποτα για να σε ψήσει να το ψάξεις λίγο παραπάνω, μπορείς να παίξεις με διάφορους συνδυασμούς Yo-Kai, να τα εξελίξεις και να τα συνδυάσεις όμως και να μην το κάνεις δεν αλλάζει κάτι, το παιχνίδι είναι… εύκολο. Στα αρνητικά του παιχνιδιού πρέπει να βάλω οπωσδήποτε τον χάρτη ο οποίος είναι απαράδεκτος! Για να δεις σε ποιο σημείο υπάρχει το objective κάποιας side quest πρέπει να μπεις μέσα στις λεπτομέρειες της αποστολής αυτής και να πας από μνήμης. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η τηλεμεταφορά ξεκλειδώνει μετά από αρκετές ώρες μπορεί να σε κάνει να προσπεράσεις πολλά από αυτά που μπορεί να προσφέρει το παιχνίδι και να κυνηγήσεις μόνο το story mode.


Τεχνικά το παιχνίδι στέκεται αρκετά καλά για τα δεδομένα του 3DS όμως και εκεί έχω κάποια παράπονα. Το 3D μου έπεσε αρκετά βαρύ και υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις σκιές οι οποίες χαλάνε την εμπειρία, πρώτη φορά σε παιχνίδι του 3DS έβαλα τον δείκτη του 3D στο μισό, ενώ φοβερά αρνητική εντύπωση χωρίς όμως να επηρεάζει το gameplay μου έκανε η υπάρξει frame drops κατά τη διάρκεια ορισμένων μαχών ακόμα και στο δυνατότερο New 3DS. Ο χειρισμός γίνεται με τα πάντα, μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε είτε με τα κουμπιά είτε με την οθόνη αφής με έμενα να περιορίζομαι στην οθόνη αφής μόνο κατά τη διάρκεια της μάχης.


Αξίζει τελικά το Yo-Kai Watch; Αξίζει σαν ένα διάλειμμα από κάποιο άλλο παιχνίδι, αξίζει αν προορίζεται για ένα παιδί. Είναι ένα καλό παιχνίδι, όμως όχι τόσο καλό έτσι ώστε αν είσαι σε ένα κατάστημα να το προτιμήσεις ανάμεσα στα τόσα άριστα παιχνίδια Pokemon εκτός φυσικά αν τα έχεις παίξει και θες κάτι διαφορετικό αλλά γνώριμο.

[wp-review id=”11215″]

Σχόλια χρηστών:
 1. Yo kai watch 3 physical στο public, cosmos Θεσσαλονίκη. Για κάποιο λόγο στο site δεν ενημερώθηκε ποτέ. Φαντάζομαι θα υπάρχει και σε άλλα καταστήματα.
  blackmore
  Έκανα παραγγελία το 2 μιας και το έβλεπα καιρό στα 11 ευρώ, μέχρι να έρθω θα σκεφτώ αν το πάρω ή όχι, γιατί πολλά χρήματα ξόδεψα αυτό το διάστημα για video games.

  το έχω δει στο public είναι η αλήθεια αλλά περιμένω μπας και πέσει το psychic specters, η enhanced edition του 2 δηλαδή. Πάντως για 11 ευρώ το παίρνεις και ας μην το παίξεις ποτέ που λέει ο λόγος!
  Έκανα παραγγελία το 2 μιας και το έβλεπα καιρό στα 11 ευρώ, μέχρι να έρθω θα σκεφτώ αν το πάρω ή όχι, γιατί πολλά χρήματα ξόδεψα αυτό το διάστημα για video games.
  Ο λόγος που γράφω το παρακάτω μακροσκελές ποστ έγκειται στο ότι παίζοντας το Yo-kai Watch 3 την τελευταία εβδομάδα παρατηρώ το εξής. Πρόκειται ίσως για έναν από τους καλύτερους τίτλους για το Nintendo 3ds και αναμφίβολα έναν από τους πιο underrated στη Δύση. Δεν είχα παίξει προσωπικά ούτε το 1 αλλά ούτε και το 2, παρά το ότι είναι τίτλοι που μπορείς να τους αγοράσεις πολύ φθηνά. Η αλήθεια είναι ότι είχα παίξει τα demo που υπάρχουν στο store και για τους 2 τίτλους αλλά τα απέρριψα. Ο λόγος απλός. Τα demo είναι απαράδεκτα και όχι απλά δεν αντιπροσωπεύουν τον τίτλο, αλλά θεωρώ ότι απωθούν τον αγοραστή. Οι 2 πρώτοι τίτλοι δεν έχουν πάρει και τα καλύτερα reviews, όπως θα δει κανείς στο metacritic. To πραγματικά περίεργο όμως που μου τράβηξε την προσοχή είναι ότι οι reviewers δε συμφωνούν μεταξύ τους και οι απόψεις τους είναι ιδιαίτερα αποκλίνουσες. Η προσωπική μου πείρα σε τέτοιες περιπτώσεις (είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο το φαινόμενο αυτό στα jrpg) είναι ότι κάποιοι reviewers έπαιξαν τον τίτλο και άλλοι όχι. Το 3 εμφανίστηκε από το πουθενά για μένα. Ο λόγος που το αγόρασα;
  1. Είχα καιρό να αγοράσω κάτι για 3ds
  2. Έχω παρατηρήσει ότι οι fans του franchise είναι κάτι παραπάνω από "ένθερμοι". Αυτό συνήθως κάτι λέει.
  Ας δούμε αρχικά περί τίνος πρόκειται. Με ένα γρήγορο googlάρισμα κάποιος που δεν ξέρει καταλήγει στο ότι πρόκειται περί pokemon κλώνου. Η αλήθεια δε θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα. Ειλικρινά δεν ξέρω αν στο σταμπάρισμα του yo-kai watch οφείλεται το marketing της nintendo ή στους pokemon fans αλλά είναι κάτι που αδικεί τον τίτλο. H ομοιότητα έγκειται στο ότι τόσο τα pokemon, όσο και το yokai watch ανήκουν στο ίδιο genre. Στο ίδιο genre δηλαδή που ανήκει το shin megami tensei, το dragon quest monsters, digimon και πάει λέγοντας. Το yokai μάλιστα παίζει τόσο διαφορετικά σε σχέση με το pokemon που είναι σαν να λέει κανείς ότι το inazuma eleven είναι Fifa rip-off. Μιλάμε για τόσο μεγάλες διαφορές.
  Ο in-game κόσμος που έχει φτιάξει η Level-5 είναι απίστευτος για δεδομένα φορητού. Ενδιαφέροντες NPCs, πολλά μυστικά alleys για να εξερευνήσεις. O κόσμος μάλιστα πρόκειται για αστικό περιβάλλον και είναι κάτι που σπάνια βλέπεις σε jrpg. Το σύστημα μάχης έχει αλλάξει σε σχέση με τα yokai watch 1&2 και έχει γίνει πλέον πιο tactical, καθώς μπορείς να αλλάξεις το formation των yokai κατά τη διάρκεια της μάχης. Δεν υπάρχει πλέον δηλαδή το παράπονο των 1&2, ότι το παιχνίδι παίζει κατά κάποιο τρόπο μόνο του. Αυτή τη στιγμή προσωπικά είμαι στις 30 ώρες σχεδόν και έχω περάσει τη μέση του main story. Οι main quests του τίτλου είναι απολαυστικές. Οι διάλογοι είναι αστείοι και πνευματώδεις και ιδιαίτερα light-hearted. Οι περιπέτειες του Nate και της Hailey είναι ιδιαίτερα ανάλαφρες και ξέγνοιαστες, αλλά δε θα της χαρακτήριζα σε καμία περίπτωση παιδικές. Οι anime fans σίγουρα θα παρακολουθήσουν το story με μεγάλο ενδιαφέρον. Για μένα προσωπικά οι ώρες κυλάνε χωρίς να το καταλαβαίνω. Αυτό προσωπικά που μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι το πόσο content έχουν χωρέσει στον τίτλο και πόση ποικιλία παρουσιάζει το gameplay. Πέρα από το "κανονικό gameplay" έχουμε το Terror Time, το Zombie Night και το αποκορύφωμα νομίζω είναι το Blasters T mode, το οποίο θα μπορούσε εύκολα να είναι ξεχωριστός τίτλος και μοιάζει με diablo game. Στο mode αυτό χειρίζεσαι άμεσα πλέον τα ίδια τα yokai και φτιάχνεις ένα party με το οποίο εξερευνάς κάποια ruins, μαζεύεις loot και πολεμάς bosses.
  Προτείνω σε όσους χρησιμοποιούν ακόμα το 3ds τους να το αγοράσουν. Είναι εύκολα ένας από τους 3 αγαπημένους μου τίτλους για το 3ds αυτή τη στιγμή και νομίζω αξίζει της προσοχής μας γιατί studio σαν τη level-5 πρέπει να επιβραβεύονται.
  ΥΓ. Million dollar question: Προτιμώ Pokemon Sun/Moon ή Yo-kai Watch 3; Η απάντηση είναι εύκολη για μένα. Yo-kai Watch 3. :thumbsup:
  εν τω μεταξύ πρεπει η game freak να παιξει οπωσδηποτε yo kai. Να πάρει λίγα μαθήματα σχετικά με το πώς να σχεδιάζει πόλεις, ενδιαφέροντες NPCs κτλ. Είναι απίστευτη η δουλειά που έχει κάνει εδώ η level 5
  bahamut zero
  επειδή μου φαίνεται κάπως χαοτικό το battle system (από την άποψη των πολλών επιλογών βασικά) μπορείς να μου δώσεις μήπως ορισμένα battle tips? Σχετικά δηλαδή με το position των yokai. Ποια να εχω μπροστα, ποια πισω κτλ. Επισης τα yokai μας χτυπάνε μόνο αυτό που έχουν ακριβώς μπροστά τους ή δεν επηρεάζει αυτό; Τελευταία ερώτηση. Με το που μπαίνεις στη μάχη ασχολούμαστε απευθείας με τα soultimate?

  ναι εγινε ολιγον τι πολυπλοκο το battle system στο 3, αλλα απο την αλλη μ'αρεσει που εχει περισσοτερο user input απο τους προηγουμενους τιτλους.
  οσο αναφορα τις θεσεις, ειναι αναλογα πως παιζεις. εγω πχ χρησιμοποιω πολυ το formation σε σχημα Λ οπου μπροστα εχω τον main attacker(που ειναι και το πιο γρηγορο μου yokai, οποτε επιτιθεται και πρωτο) και πισω εναν supporter & εναν healer. στην αρχη του παιχνιδιου ειναι καλο το οριζοντιο formation οπου και τα 3 ειναι στη σειρα, μιας μετα απο καθε επιθεση ενος yokai τα υπολοιπα 2 κανουν ενα μικρο combo damage. επισης σε πολλα ιαπωνικα let's play πολυ εχω δει να χρησιμοποιειται το καθετο formation οπου μπροστα βαζουν ενα tank με υψηλο defense stat για να κραταει τα 2 απο πισω που απο το να τρωνε damage (μιας στο καθετο | formation το yokai που ειναι μπροστα μπροστα "απορροφα" ουσιαστικα ολο το damage. σε οποιοδηποτε αλλο formation ολα τα yokai "τρωνε" damage equally).
  οσο για τα soultimates,για απλες μαχες και mini bosses δεν τα συνηστω μιας και 9 στις 10 φορες θα αλλαξει μερος ο αντιπαλος. εκτος αν βρεις το timing οταν δεν μπορει να κινηθει, ή αν ειναι healing soultimate.
  στα big bosses που δεν κουνιουνται εννοειται τους ριχνουμε οτι εχουμε απο το πρωτο turn :lol::lol:
  shurakoma
  Εννοειται οτι ειναι το καλυτερο και μεγαλυτερο παιχνιδι της σειρας μεχρι τωρα, και η εκδοση που παιρνουμε ειναι βασισμενη στη definitive εκδοση Sukiyaki που εχει πραγματικα απειρα πραγματα να κανεις. Αξιζει καθε ευρω κατα τη γνωμη μου. :thumbup1:
  btw, και για οποιον ενδιαφερεται, οι περισσοτεροι QR κωδικοι απο την ιαπωνικη εκδοση δουλευουν και στη δικια μας οποτε get scanning! 😀

  επειδή μου φαίνεται κάπως χαοτικό το battle system (από την άποψη των πολλών επιλογών βασικά) μπορείς να μου δώσεις μήπως ορισμένα battle tips? Σχετικά δηλαδή με το position των yokai. Ποια να εχω μπροστα, ποια πισω κτλ. Επισης τα yokai μας χτυπάνε μόνο αυτό που έχουν ακριβώς μπροστά τους ή δεν επηρεάζει αυτό; Τελευταία ερώτηση. Με το που μπαίνεις στη μάχη ασχολούμαστε απευθείας με τα soultimate?
  bahamut zero
  πες αν θες μερικά λόγια για τον τίτλο. πώς το βλεπεις σε συγκριση με το 1-2 και αν θεωρείς ότι αξίζει. ψήνομαι να το πάρω
  edit: είδα κάποια πραγματάκια και το πήρα digital τελικά κι εγώ. ελπίζω να το ευχαριστηθώ. από καιρό είχα βάλει τη σειρά στο μάτι αλλά νομίζω τώρα ήρθε η κατάλληλη στιγμή μιας και το 3 φαίνεται το καλύτερο της σειράς και το πιο "γεμάτο"

  Εννοειται οτι ειναι το καλυτερο και μεγαλυτερο παιχνιδι της σειρας μεχρι τωρα, και η εκδοση που παιρνουμε ειναι βασισμενη στη definitive εκδοση Sukiyaki που εχει πραγματικα απειρα πραγματα να κανεις. Αξιζει καθε ευρω κατα τη γνωμη μου. :thumbup1:
  btw, και για οποιον ενδιαφερεται, οι περισσοτεροι QR κωδικοι απο την ιαπωνικη εκδοση δουλευουν και στη δικια μας οποτε get scanning! 😀

Δείτε επίσης:

56 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com