Nintendo Switch Nintendo Switch Reviews Reviews 1

Atelier Lydie & Suelle: The Alchemists and the Mysterious Paintings [Review]

Στο πλαίσιο της γενικότερης φιλικότητας του τίτλου εντάσσεται σίγουρα και η πολύ κατευθυνόμενη ροή της δράσης. Υπάρχουν πάντα ακριβείς οδηγίες για τα main quest ώστε να ξέρεις πάντα τι πρέπει να κάνεις παρακάτω. Κάτι που φυσικά προσδίδει μια έντονη γραμμικότητα. Εντύπωση προκαλεί και το πιο σταδιακό ξεδίπλωμα μηχανισμών που έχουμε δει ποτέ! Υπάρχουν συνεχή tutorials και ξεκλείδωμα επιλογών και μηχανισμών ακόμα και πολύ βαθιά μέσα στο παιχνίδι! Με βάση τα παραπάνω δεν προκαλεί καμιά έκπληξη το γεγονός πως όχι μόνο δεν υπάρχει auto battle αλλά και το ότι μπορείς να αποφεύγεις τα τέρατα πραγματικά εύκολα.

Κατά τα συνήθη πρότυπα της σειράς η ιστορία είναι ανεξάρτητη και αυτοτελής από τα προηγούμενα, συνεπώς η “προϋπηρεσία” δεν είναι καθόλου απαραίτητη. Νομίζουμε πως είναι αρκετά σαφές ως τώρα, πως developer και εκδότης (Gust και Koei Tecmo αντίστοιχα) προσπάθησαν συνειδητά να κάνουν τον τίτλο εύκολα προσβάσιμο για οποιοδήποτε έχει την διάθεση να τον παίξει. Κάτι που κατάφεραν αξιοσημείωτα καλά. Ωστόσο οι πιο σκληροπυρηνικοί οπαδοί των jRPG’s ίσως δικαιολογημένα μιλάνε για comfort food και χαμηλή πρόκληση.

Το σημείο που κάνει τον τίτλο να ξεχωρίζει ως προς τους μηχανισμούς είναι αναμφίβολα το έντονο και βαθύ crafting  σε διάφορα σημεία του. Κυρίως στις συνταγές αλχημείας αλλά και σε άλλα θέματα όπως στα όπλα, τον εξοπλισμό κλπ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το σύστημα μάχης έχει αφεθεί στην τύχη του. Είναι κλασικό turn based με αρκετά καλούδια και συνολικά ολοκληρωμένο και πλήρες. Δεν λείπουν τα combo attacks, οι δύο γραμμές μάχης με τους απαραίτητους σχηματισμούς και αρκετά ακόμα.

Τον βασικό ρόλο στους μηχανισμούς του παιχνιδιού όμως τον παίζει η αλχημεία. Το κύριο μέλημα του παίκτη λοιπόν, είναι να μαζεύει συνεχώς υλικά και να εκτελεί συνταγές. Μεγάλο ρόλο παίζει εδώ, ο τρόπος παρασκευής. Το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο ώστε να περάσετε μεγάλο μέρος του, πάνω από το μαγικό καζάνι του εργαστηρίου, παρασκευάζοντας πράγματα και υλικά για άλλες συνταγές. Χαρακτηριστικό της έμφασης που δίνει ο τίτλος στο κομμάτι αυτό, είναι πως υπάρχει ξεχωριστό leveling system ειδικά για την αλχημεία.

Τέλος να αναφέρουμε πως υπάρχει ένα σύστημα χρόνου στο παιχνίδι που μας δημιούργησε ανάμεικτα συναισθήματα. Από την μία προσθέτει ρεαλισμό με deadlines να τρέχουν για την ολοκλήρωση των quests, με ρολόι και ημερολόγιο που μετράνε κανονικά, με κύκλο εναλλαγής μέρας και νύχτας και διάφορα άλλα τέτοια. Από την άλλη όμως, κάπου η έντονη χρήση του χαρακτηριστικού αυτού προσθέτει αναίτια πολυπλοκότητα στο auto triggering γεγονότων, με αποτέλεσμα μια γενικότερη σύγχυση και φλυαρία.

Με βάση όλα τα παραπάνω δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κάποιος πως το παιχνίδι είναι αρκετά εύκολο. Προσωπική μας άποψη είναι πως το τελευταίο αποτελεί την σύγχρονη μάστιγα των jRPG’s, αφού οι developers στην προσπάθεια τους να κάνουν τους τίτλους προσιτούς στον πολύ κόσμο (κάτι θεμιτό) αυτοαναιρούν  το βάθος των μηχανισμών τους.

Επίσης καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας πως διαθέτει αρκετό μπλα μπλα κάτι που ναι μεν βοηθάει στην ιστορία (ανάπτυξη χαρακτήρων κλπ) αλλά ενδεχομένως κουράζει.

 

Ειδική επιλογή λοιπόν για ειδικά γούστα

Το παιχνίδι είναι απόγονος μιας καλά εδραιωμένης σειράς και αυτό είναι κάτι που φαίνεται ακόμα και αν δεν ξέρεις πολλά για αυτήν. Οι μηχανισμοί του είναι πολύ καλά θεμελιωμένοι σε όλα τα επίπεδα (lore, χαρακτήρες, ατμόσφαιρα) και αποπνέει την ισχυρή αυτοπεποίθηση που έχουν οι τίτλοι με ισχυρή κληρονομιά πίσω τους. Έχει όμως και αρνητικά. Τα σχετικά μικρά production values και το προβληματικό port, σε συνδυασμό με την πλήρη τιμή του, κάνουν την αγορά, μια αρκετά προβληματική υπόθεση. Είναι νομίζουμε ξεκάθαρο πως συνολικά μιλάμε για μια αρκετά ιδιαίτερη αγορά που απευθύνεται σε αρκετά συγκεκριμένο κοινό. Σίγουρα όχι στο mainstream κοινό των jRPG’s (όσο mainstream είναι τέλος πάντων το κοινό αυτό). Όσοι λοιπόν είναι θετικοί στην ιδέα μια jRPG’s εμπειρίας σε …ροζ φόντο, με κομμάτι της δράσης να μετατοπίζεται από τις μάχες - εξερεύνηση, στο μαγείρεμα συνταγών, ο τίτλος σίγουρα έχει να προσφέρει, παρά τις αδυναμίες του. Οι υπόλοιποι ας κοιτάξουν σε πιο προβεβλημένα μέλη της ευρύτερης οικογένειας.

7
Συνολική εμπειρία:
7

 

Σελίδες: 1 2

Σχόλια χρηστών:
  1. Ο τίτλος όπως πολύ σωστά είπε ο Βασίλης δεν είναι για όλους
    Ωστόσο διάβασα πολύ ευχάριστα το review, εκτίμησα τον τίτλο, αν και όπως είπα δε με βλέπω να τον τσιμπάω
    Τουλάχιστον κατάλαβα περί τίνος πρόκειται!

Δείτε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com