Nintendo Switch Reviews Reviews 2

Sheltered (Switch Review)

Μοιραστείτε το σε :
Dimpap28
Latest posts by Dimpap28 (see all)

Σε μια post-apocalyptic εποχή ο μόνος τρόπος επιβίωσης είναι τα ειδικά διαμορφωμένα καταφύγια. Η διαχείρισή τους όμως δεν είναι εύκολη υπόθεση…

Με απλά λόγια, το Sheltered είναι ένα survival simulator. Όσοι έχετε παίξει το δωρεάν Fallout Sheltered θα μπείτε κατευθείαν στο κλίμα, καθώς πρόκειται για διαχείριση ανθρώπων μέσα σε bunker που χωρίζεται σε δωμάτια-χώρους-ορόφους, με την απεικόνιση να γίνεται από το πλάι. Σε αυτή την περίπτωση όμως η απεικόνιση γίνεται με pixelated γραφικά και οι επιλογές μας είναι πολύ περισσότερες και το gameplay πολλά επίπεδα πιο βαθύ.

Στο αρχικό μενού θα βρούμε δύο mode παιχνιδιού: Το Survival και το Scenario. Στο πρώτο καλούμαστε να βοηθήσουμε μια οικογένεια να μείνει ζωντανή στο καταφύγιο για όσες περισσότερες ημέρες καταφέρουμε. Αρχικά θα δημιουργήσουμε την οικογένεια από την αρχή και θα επιλέξουμε το επίπεδο δυσκολίας. Η δυσκολία είναι αρκετά παραμετροποιήσιμη, μιας και μπορούμε να καθορίσουμε από το πόσο συχνά θα βρέχει (άρα και πόσο απόθεμα σε νερό θα έχει η οικογένεια), τη συχνότητα των επιθέσεων από άλλα άτομα που προσπαθούν να επιζήσουν, μέχρι και το μέγεθος του χάρτη στο οποίο θα στέλνουμε μέλη της οικογένειας ώστε να βρίσκει απαραίτητες πρώτες ύλες.

Στο Sheltered διαχειριζόμαστε μια οικογένεια δύο ενηλίκων και δύο παιδιών, οποιουδήποτε φύλου, τα χαρακτηριστικά των οποίων μπορούμε να καθορίσουμε από την αρχή, είτε πρόκειται για εξωτερικά, όπως εμφάνιση ή ρούχα, είτε για ικανότητες, όπως δύναμη, ευφυΐα κλπ. Για παράδειγμα ένα άτομο με υψηλή δύναμη θα μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα στις μάχες απέναντι σε εισβολείς, ενώ κάποιο άτομο με υψηλό χάρισμα θα μπορεί να επιτυγχάνει πιο εύκολα ανταλλαγές με NPCs. Ακόμα, μπορούμε να επιλέξουμε και το είδους του κατοικίδιου της οικογένειας, με τον σκύλο να συνοδεύει τις αναζητήσεις μας για πρώτες ύλες εκτός του καταφυγίου και να βοηθάει στις μάχες, ενώ ένα φίδι (σε κλουβί…) μπορεί να διώχνει τα ποντίκια που ίσως κάνουν την εμφάνισή τους στο bunker μας. Αφού ολοκληρώσουμε τη δημιουργία της οικογένειας θα έχουμε την επιλογή να παίξουμε ένα tutorial που θα μας μάθει τα βασικά του παιχνιδιού και προτείνω να το ολοκληρώσετε, μιας και οι επιλογές και οι δυνατότητες που προσφέρει το παιχνίδι είναι άπειρες.

Η επιλογή του ατόμου που θέλουμε να κάνει μια εργασία γίνεται με τα L και R πλήκτρα. Στη συνέχεια με τη χρήση ενός κέρσορα πάνω στην οθόνη μας μπορούμε να επιλέξουμε το σημείο που θέλουμε να μετακινηθούμε, είτε την εργασία με την οποία θέλουμε αυτό το άτομο να ασχοληθεί, κλικάροντας στο εκάστοτε αντικείμενο. Για παράδειγμα, μπορούμε να επιλέξουμε το work bench ώστε να δημιουργήσουμε ένα νέο αντικείμενο. Η λίστα των επιλογών μας είναι μεγάλη. Στην αρχή οι πρώτες ύλες μας θα είναι περιορισμένες, όπως και ο αριθμός των επιλογών μας. Θα μπορούμε να φτιάξουμε ένα first aid kit που θα φανεί πολύ χρήσιμο για τη συνέχεια, μια μάσκα αερίων ή μια ντουζιέρα για να μπορεί η οικογένεια να πλένεται. Όσο περνούν οι μέρες και οι πρώτες ύλες μας αυξάνονται, θα μπορούμε να φτιάξουμε αλεξίσφαιρα γιλέκα, αυτόματα όπλα, κουζίνες, δεξαμενές νερού κλπ. Όλα αυτά φυσικά γίνονται για να μπορέσει να επιβιώσει η οικογένεια. Κάθε άτομο έχει και κάποιους δείκτες που καταδεικνύουν βασικές λειτουργίες του, όπως το αν πεινάει, αν χρειάζεται να πάει στην τουαλέτα, αν πρέπει να κάνει μπάνιο, όπως επίσης και αν είναι χαρούμενος, αν εξασκεί το μυαλό του και άλλα. Για παράδειγμα ένα παιδί θα μπορεί να παίξει με ένα παιχνίδι ή ένας ενήλικας να διαβάσει ένα βιβλίο για να αυξήσει τα ψυχολογικά του χαρακτηριστικά.

Οι πρώτες ύλες είναι ένα βασικό κομμάτι της επιβίωσης, καθώς χωρίς αυτές δε θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αντικείμενα που θα μας βοηθήσουν για να μείνουμε ζωντανοί. Τις πρώτες ύλες μπορούμε να τις αποκτήσουμε με εξορμήσεις στον έξω κόσμο, εξοπλισμένοι πάντα με κάποιου είδους όπλο για τις περιπτώσεις που μας επιτεθούν άλλοι άνθρωποι. Η αναζήτηση γίνεται από δύο άτομα τα οποία πρέπει να φορούν τις ειδικές στολές τους, αφού ο αέρας έξω από το καταφύγιο είναι τοξικός, χωρίς η δράση να φεύγει από το καταφύγιο. Η ενημέρωσή μας γίνεται μέσω του ασυρμάτου που διαθέτουμε, ενώ μόνο σε περίπτωση επίθεσης η δράση μεταφέρεται εκτός του bunker. Εκεί, το στυλ παιχνιδιού αλλάζει σε turn-based μάχη με επιλογές για επίθεση, άμυνα ή αφοπλισμό του αντιπάλου. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να να έχουμε μαζί μας αντικείμενα όπως γάζες σε περίπτωση αιμορραγίας, καθώς αν κάποιο μέλος της οικογένειας δεν καταφέρει να επιστρέψει στο καταφύγιο, η αποστολή μας γίνεται ακόμα πιο δύσκολη με λιγότερα άτομα..

Στο δεύτερο βασικό mode του παιχνιδιού, το Scenario, θα κληθούμε να κρατηθούμε ζωντανοί σε δύο διαφορετικά προκαθορισμένα σενάρια. Στο πρώτο με όνομα “Surrounded” πρέπει η μητέρα με τον γιο της να επιζήσουν 50 ημέρες μέχρι να επιστρέψει ο πατέρας με το RV του από εξόρμηση. Οι επιθέσεις είναι συχνές, μιας και στο καταφύγιο υπάρχει μεγάλο απόθεμα πρώτων υλών, κάτι που μας κρατάει συνεχώς σε εγρήγορση. Στο δεύτερο σενάριο με τίτλο “Stasis”, η οικογένειά μας ξυπνάει μετά από πολλά χρόνια από stasis και ανακαλύπτει πως είναι η μοναδική ελπίδα του ανθρώπινου είδους. Μέσα σε συνεχείς επιθέσεις (από ραδιενεργά ζόμπι…) θα πρέπει να ολοκληρώσουμε την κατασκευή ενός πυραύλου και να βρούμε καύσιμα ώστε να φύγουμε από τη Γη και να μπορέσουμε να σώσουμε το ανθρώπινη είδος σε κάποιον άλλον πλανήτη. (σ.σ.: Αν κρίνουμε από την κλιματική αλλαγή που συμβαίνει γύρω μας, αυτά τα σενάρια δυστυχώς δε θα είναι καθόλου “επιστημονικής φαντασίας” για τις επόμενες γενιές… Ας φροντίσουμε να αλλάξουμε συνήθειες και ας παλέψουμε για ένα καθαρό, πράσινο μέλλον!

Στην περίπτωση του Sheltered τα γραφικά είναι pixelated και αποπνέουν έντονη retro αίσθηση, κάτι που γίνεται εμφανές ακόμα και από το αρχικό μενού, το οποίο είναι στο ίδιο στυλ, όπως επίσης και τα υπο-μενού των ρυθμίσεων κλπ. Ο ήχος είναι ατμοσφαιρικός με τη μουσική να δένει όμορφα με το post-apocalyptic θέμα του παιχνιδιού, χωρίς να γίνεται κουραστική. Οι ambient ήχοι του ανέμου, της βροχής οξύνουν την απόκοσμη αίσθηση απομόνωσης. Με τη δυνατότητα καταγραφής high score, το παιχνίδι μπορεί να το απολαύσει κανείς για καιρό, μιας και κάθε φορά διαφορετικές επιλογές μπορεί να οδηγήσουν σε άλλο αποτέλεσμα.

Ένα απαιτητικό survival simulator σε έναν post-apocalyptic κόσμο...

Το Sheltered είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, μιας και ανήκει σε ένα πολύ περιορισμένο είδος παιχνιδιού. Σε αυτό το είδος όμως διαπρέπει και γίνεται πολύ βαθύ και απαιτητικό, δίνοντας μας παράλληλα τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε την εμπειρία στα μέτρα μας. Χωρίς εντυπωσιασμούς και φανταχτερά γραφικά, προσφέρει τα απολύτως απαραίτητα για να βυθίσει το χρήστη στον κόσμο του και στην προσπάθειά του για επιβίωση...

8
Gameplay:
8.5
Γραφικά:
8
Ήχος / Μουσική:
9
Αντοχή στο χρόνο:
6.5

Σχόλια χρηστών:
  1. Braveheart1980
    Εξαιρετικό review για έναν τίτλο που κακώς αγνοούσα!
    Είδες που τελικά δεν ήταν όπως το περιμέναμε;

Δείτε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση