Nintendo Switch Reviews

Super Mario Maker 2 [Video Review]

Μοιραστείτε το σε :
Braveheart1980
Βρείτε με σε

Ο Mario είναι εδώ και έτη συνώνυμος με τα platform games, προφανώς για κάποιο λόγο: είναι μακράν το καλύτερο platform videogame. Τελεία και παύλα. Όταν η Nintendo ανακοίνωσε για πρώτη φορά το Super Mario Maker για το –να ξαναπώ αδικοχαμένο;Wii U , αρκετοί πίστεψαν πως θα έχει πολλούς περιορισμούς. Αυτό δεν συνέβη στο παραμικρό και μάλιστα όλοι εμείς -ήτοι η gaming κοινότητα- έχει κάνει κυριολεκτικά θαύματα με πίστες χάρμα οφθαλμών! Σειρά πλέον έχει το Super Mario Maker 2 που παίρνει όλα τα καλά στοιχεία του αρχικού τίτλου και προσθέτει ακόμη περισσότερα για έναν τίτλο φαινόμενο!

Ξετυλίγοντας το κουβάρι του τίτλου αρχικά μας παρουσιάζεται μια απλή επιλογή “κλακέτας” : Make ή Play. Με την πρώτη επιλογή δημιουργούμε εμείς τις πίστες μας με όση φαντασία χωρά ο νους σας και με τη 2η παίζουμε το single player story mode του τίτλου. Ας τις δούμε μια μια.

Ίσως η πιο σημαντική αλλαγή για όσους (δεν) παίζουν το Super Mario Maker για πρώτη φορά είναι το single player Story Mode. Σε σύγκριση με την μινιμαλιστική παρουσίαση του πρώτου παιχνιδιού, εδώ υπάρχει μια όμορφη ιστορία με πάνω από 100 επίπεδα που η Nintendo δημιούργησε και μας φέρνει πακετάκι με τον τίτλο. Στο εν λόγω mode αναλαμβάνουμε το ρόλο του Builder Mario όπου μαζί με την Chief Toadette και μια ομάδα από Toads φτιάξατε τον νέο κάστρο της Princess Peach. Μέχρι που το γνωστό από τον πρώτο τίτλο “χαριτωμένο” σκυλάκι πατάει το κουμπάκι του πυραύλου και τσουπ παει το καστρόοοοοοοοοοοοοο. Και τώρα τι; Θα το βάλουμε κάτω; Jamais! Ξεκινάτε κάνοντας διάφορα jobs για να πάρετε νομίσματα και έτσι να χτίσετε εκ βάθρων και πάλι το κάστρο!

Μπορεί να μοιαζει και να είναι πολύ απλοϊκό σαν σενάριο, ωστόσο ακριβώς εδώ βρίσκεται η ευφυΐα και η μοναδικότητα του τίτλου που δεν είναι άλλη από το εκπληκτικό για άλλη μια φορά level design. Σιγά σιγά και ανά πίστα εισαγάγεται και ένα νέο χαρακτηριστικό, έχοντας πάντα έτσι προοδευτική δυσκολία. Έτσι σε χρόνο (περίπου) dt θα γίνεται ξεφτέρια σε wall jumping, θα μάθετε τους μηχανισμούς των κρυφών και μη διακοπτών, μέχρι και να βγάζετε την πίστα χωρίς άλμα θα μάθετε!

Αν τώρα όλα αυτά σας ακούγονται κομματάκι compliqué, δεν πρέπει να φοβάστε καθώς δεν είστε μόνοι! Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα, ο Luigi θα εμφανιστεί και θα σας ρωτήσει αν χρειάζεστε μια χείρα βοηθείας, επιτρέποντάς σας να βάλετε παύση και να πάρετε ένα power up ακόμα και να τοποθετήσετε blocks (τουβλάκια) σε κάποιο σημείο της πίστας. Αν παρά τα ανωτέρω χάσετε και τις 5 ζωές σας ο αξιαγάπητος Luigi θα προσφερθεί ώστε να να περάσει την πίστα για εσάς ακόμα και να επιλέξετε κάποια άλλη από τις δεκάδες πίστες του τίτλου.. Κάλλιστα το εν λόγω κομμάτι -ιδιαίτερα με την ιστορία της Nintendo και το εμπορικό βάρος ενός Mario τίτλου– θα μπορούσε να ήταν ένα πλήρες standalone game. Ωστόσο είναι ένα μικρό –ναι μικρό– μέρος του τίτλου!

Και λέμε μικρό γιατί το κυρίως μενού του τίτλου με το όμορφο πρώτο πιάτο του Play είναι το Make! Μέσα από την εν λόγω κλακέτα μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα στη δημιουργία των ολόδικών μας πιστών και της ενασχόλησης μας με τα κυριολεκτικά διαμάντια της κοινότητας!

Στην λειτουργία δημιουργίας της δικής μας πίστας θετική εντύπωση κάνει πως πλέον έχουμε από την αρχή διαθέσιμα τα πάντα: απο skin τίτλων (Super Mario Bros έως Mario 3D World) μέχρι εχθρούς και τουβλάκια. Σε σχέση με τον αρχικό τίτλο -που στο κομμάτι της δημιουργίας τον είχα κυριολεκτικά λιώσει- πέραν του γεγονότος πως όλα είναι πλέον ξεκλείδωτα από την αρχή, περιλαμβάνεται και η όμορφη προσθήκη συνδημιουργίας με 2 παίχτες! Η εν λόγω επιλογή θα γίνει σύντομα -και με λίγο σχετικά κόπο- συνώνυμο της συνεργασίας ιδιαίτερα για τους μικρούς μας φίλους!

Πλέον μάλιστα μπορούμε να δημιουργήσουμε κλασσικά οριζόντια επίπεδα αλλά και κάθετα όπου πχ μπορούν να γεμίζουν όπως εμείς θέλουμε με νερό ή ακόμα και λάβα! Σημείο αναφοράς όλης της εν λόγω επιλογής το αρκετά έξυπνο και απλό interface, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευέλικτο στην οθόνης αφής και εξίσου εύχρηστο και με τα χειριστήρια στο TV mode.

Αν βέβαια όλα αυτά σας φοβίζουν ή σας φαίνονται βουνό, να ξέρετε πως δεν μας πετά ο τίτλος κατευθείαν στα βαθιά της δημιουργίας. No, no no! Ευτυχώς, έχουμε 45 μαθήματα (Yamamura’s Dojo με την Nina και το γνωστό περιστέρι ονόματι Yamamura)στα οποία εξηγούνται όλα τα κομμάτια του τίτλου είτε μικρά είτε μεγάλα, μαθήματα τα οποία μάλιστα μπορούμε να τα συμβουλευτούμε όσες φορές θέλουμε.

Σε κάθε περίπτωση και με την πάροδο του χρόνου, την υπομονή, τις ικανότητες και τις καλές ιδέες, μπορείτε να έχετε πολύ καλά αποτελέσματα. Επιπλέον, μπορείτε να αποθηκεύσετε το επίπεδό σας και να συνεχίσετε να το επεξεργάζεστε οποιαδήποτε στιγμή πριν το μοιραστείτε online με άλλους χρήστες.

Σειρά έχει το Course World!Αυτή η λειτουργία μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο που δημιουργούν οι χρήστες και το οποίο έχουν μοιραστεί οι ίδιοι. *Σημείωσις: Θα χρειαστεί να είστε συνδρομητές της Switch Online υπηρεσίας.* Σήμερα υπάρχουν ήδη εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες επίπεδα, πριν ακόμα ξεκινήσει καλά καλά ο τίτλος έχοντας μια πολύ μικρή κοινότητα. Χάρη στα πολυάριθμα εργαλεία υπάρχει μεγάλη ποικιλία επιπέδων, από αγωνιστικά με οχήματα έως αποστολές που πρέπει να εκπληρώσουμε πριν φτάσουμε στη γραμμή τερματισμού (συλλογή Χ νομισμάτων κλπ.).

Επιπλέον, μπορούμε να κατεβάσουμε όσα επίπεδα επιθυμούμε στο αποθηκευτικό χώρο του Nintendo Switch , για να τα ευχαριστηθούμε και εκτός σύνδεσης οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή θέλουμε! Κάθε πίστα που ανεβαίνει βαθμολογείται και από ένα ολοκληρωμένο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο μας επιτρέπει να πούμε κατά πόσο μας αρέσει ή όχι μια πίστα ακόμα και να αφήσουμε ένα σχόλιο για το δημιουργό, το οποίο μπορεί να είναι οτιδήποτε: από ένα μήνυμα κειμένου γραμμένο από εμάς, μια τζίφρα – αλά Miiverse- ή μια σφραγίδα με μια εικόνα και προκαθορισμένες λέξεις που ο συγγραφέας θα διαβάσει τη γλώσσα του. Σε όλα αυτά βεβαίως βοηθά τα μάλα και η touch screen του Nintendo Switch!

Η αλήθεια είναι ότι πολλά από τα επίπεδα που παίξαμε είναι διασκεδαστικά, με μπόλικη έως αστείρευτη φαντασία και προσφέρουν προκλήσεις όλων των ειδών: από Ghost Houses με  κλειδιά μέχρι αέναου λαβύρινθους εχθρών που πρέπει να κινηθούν στο σχεδόν απόλυτο σκοτάδι και πίστες αλα Mario Kart! Εξέχουσα θέση σε όλων των ειδών τις δημιουργίες έχουν οι Ιάπωνες ειδήμονες φίλοι μας gamers με τις πλέον ευφάνταστες κατά την άποψή μας υλοποιήσεις!

Εδώ είναι άλλη μια πραγματική καινοτομία του τίτλου: αντί να βασίζεται για το νέο περιεχόμενο σε paid microtransactions ή ομοίως paid dlc, βασίζεται στην κοινότητα των παιχτών – δημιουργών, καθιστώντας τον τίτλο κυριολεκτικά ανεξάντλητο!

Τέλος υπάρχει και η άκρως εθιστική επιλογή Endless Challenge όπου μπορούμε να επιλέξουμε από τέσσερα επίπεδα δυσκολίας (εύκολο, κανονικό, δύσκολο και πολύ δύσκολο) (tip δε συστήνουμε το πολύ δύσκολο σε όσους έχουν κατ ελάχιστο νεύρα)  και, όπως υποδηλώνει η ονομασία του, η πρόκληση είναι να ξεπεράσουμε όσα περισσότερα επίπεδα μπορούμε πριν τελειώσουν αναπόφευκτα οι ζωές μας. Το εν λόγω mode μας κράτησε χωρίς να το πάρουμε καν χαμπάρι πολλές ώρες ακούραστα, αβίαστα και … αβασάνιστα!

Προσπαθώντας να βρω τα αρνητικά στοιχεία του τίτλου -ναι για έναν τέτοιο τίτλο πρέπει να ψάξεις αρκετά να βρεις κάτι στραβο– και διαβάζοντας σχόλια αρκετών είναι η αλήθεια χρηστών στο net εντοπίσαμε το μεγαλύτερο “αλλά” του παιχνιδιού: για να απολαύσετε όλα αυτά τα World Levels προσφέρει, απαιτείται ένας συνδρομητικός λογαριασμός Nintendo Switch Online . Όχι μόνο για να παίξετε online, αλλά και για να έχετε πρόσβαση στα επίπεδα που δημιουργούνται και να τα δοκιμάσετε. Αν δεν είστε συνδρομητής του Nintendo Switch Online, δεν θα δείτε καν αυτή τη λειτουργίας παιχνιδιού παρά μια οθόνη που θα σας ωθεί στο να γίνεται συνδρομητές!

E-Ξ-Α-Ι-Ρ-Ε-Τ-Ι-Κ-Ο!

Ο τίτλος είναι χαώδής: Μπορείτε να παίζετε χωρίς τελειωμό πίστες άλλων δημιουργών ή να δημιουργείτε ακατάπαυστα πίστες, βγάζοντας level-ικά απωθημένα ετών, αγνοώντας το υπόλοιπο κομμάτι του παιχνιδιού. Η απλότητα και ουχί η απλοϊκότητα του Super Mario Maker 2 συνιστά το μεγαλύτερο προσόν του τίτλου καθιστώντας το πραγματικά αξεπέραστο και άμεσο σε κάθε gamer. Μοναδική παραφωνία η ανάγκη συνδρομητικής Switch Online υπηρεσίας ακόμα και για να παίξετε πίστες άλλων χρηστών.

9
Γραφικά:
9
Μουσική:
9
Gameplay:
10
Αντοχή στο χρόνο:
10
Replayability:
7
Σχόλια χρηστών:

Δείτε επίσης:

0

Αφήστε μια απάντηση

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com