Nintendo Switch Reviews

[Video Review] : Paper Mario: The Origami King

Μοιραστείτε το σε :
Braveheart1980
Βρείτε με σε

Το Paper Mario επέστρεψε με το Origami King, ένα νέο sequel της σειράς που ξεκίνησε από το Nintendo 64 και συνεχίζεται πλέον έως και το Nintendo Switch. Η σειρά “γεννήθηκε” ως RPG που με την πάροδο του χρόνου έχει ξεδιπλωθεί σε κάτι διαφορετικό, αλλά εξίσου -ίσως και παραπάνω- διασκεδαστικό! Και τι είναι αλήθεια σήμερα; Λοιπόν, είναι δύσκολο να εξηγηθεί επακριβώς, ωστόσο επειδή είχαμε την ευκαιρία να το παίξουμε από την αρχή έως το τέλος, εξετάζοντας το πλήρως, είμαστε άκρως ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα!

Το παιχνίδι ξεκινά με τον Mario και τον Luigi να κατευθύνονται στην Toad Town, προσβλέποντας στο Origami Festival στο οποίο τους έχει προσκαλέσει η Princess Peach. Κατά την άφιξη, παρατηρούν ότι η πόλη είναι ερημωμένη, αλλά συνεχίζουν ούτως ή άλλως, υποθέτοντας ότι ίσως να έφτασαν νωρίς. Ο Luigi πηγαίνει στο Κάστρο της Peach, το οποίο είναι ύποπτα άδειο, και όταν αυτός και ο Mario μπουν μέσα, οι πόρτες κλειδώνουν πίσω τους. Και η περιπέτειά μας ξεκινά!

Αρκετά ίσως με την ιστορία, την υπόλοιπη εξάλλου την αφήνουμε σε εσάς, μαζί με το πραγματικό ανεξάντλητο χιούμορ του τίτλου. Οπότε ας μπούμε κατευθείαν στο ψητό: αν περιμένατε το Paper Mario: The Origami King να είναι μια επιστροφή στην κλασική RPG φόρμουλα του Paper Mario 64 και της Millennial Gate, θα απογοητευτείτε(κάπως). Αυτό είναι ωστόσο στα αλήθεια αρνητικό; Όχι! Παρόλο που το The Origami King δεν είναι ένα βαθύ RPG, διατηρεί πολλά κοινά στοιχεία του είδους και η συνολική του “πρόταση” είναι τόσο μοναδική και διαφορετική από οποιονδήποτε άλλο τίτλο που έχουμε δει στο παρελθόν, που θα το συνιστούσαμε ανεπιφύλαχτα σε όποιον του αρέσουν τα videogames.

Ας ξεκινήσουμε με το σύστημα μάχης. Βασικά, δεν διαφέρει πολύ από αυτό ενός RPG: όταν έρχεστε σε επαφή με έναν κακό ξεκινά η μάχη, η οποία λαμβάνει χώρα με σειρά (turn based) με την οποία μπορούμε να επιτεθούμε, να χρησιμοποιήσουμε αντικείμενα κ.ο.κ…. Ωστόσο στο Paper Mario The Origami King, οι μάχες δεν εξαρτώνται από το επίπεδο του χαρακτήρα μας ή τα στατιστικά του στοιχεία. Είναι ένας συνδυασμός γρίφων και δεξιοτήτων στα controlls. Ένα παράξενο μείγμα, αλλά που λειτουργεί απίστευτα καλά τις περισσότερες φορές.

Η «φάση του παζλ», όπου πρέπει να βάλουμε στη σωστή σειρά τους εχθρούς και η οποία λαμβάνει χώρα πάντα στην αρχή της μάχης, είναι ίσως η πιο σημαντική, αφού η επίλυση του εν λόγω παζλ μας δίνει σημαντικό boost (150%) στις μετέπειτα επιθέσεις του εν λόγω γύρου που συνήθως σημαίνει την εξολόθρευση των εχθρών μας στην «πρώτη φάση». Το ονομάζουμε «πρώτη» γιατί στο Paper Mario: The Origami King υπάρχει σύστημα επίθεσης και άμυνας όπου το ακριβές timing αυξάνει τη δύναμη και των δύο, αλλά είναι επίσης η φάση όπου πρέπει να αναγνωρίσουμε τους εχθρούς και να ενεργήσουμε κατάλληλα.

Κανονικά, σε ένα “κλασσικό” turn based RPG η συμμετοχή μας είναι περιορισμένη (επιλέγουμε μια κίνηση, πατάμε το κουμπί και βλέπουμε πώς το κάνει ο χαρακτήρας μας), αλλά το Paper Mario: The Origami King  μας αναγκάζει να είμαστε σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή καθώς συμμετέχουμε πολύ ενεργά. Για παράδειγμα επειδή οι Goombas είναι ευάλωτες στα άλματα και το σφυρί του Mario, βρίσκουμε εχθρούς όπως οι Ninjis, εναντίον των οποίων το σφυρί είναι άχρηστο, ή οι Boos, που εξαφανίζονται γρήγορα ! Κλείνοντας με τα του συστήματος μάχης να διευκρινίσουμε πως αφού οι μάχες αποτελούνται από δύο διαφορετικές φάσεις, μπορούν να επιμηκυνθούν χρονικά περισσότερο από το αναμενόμενο ιδιαίτερα εάν ο εχθρός που αντιμετωπίζουμε έχει τη δυνατότητα να καλέσει περισσότερους εχθρούς, γεγονός που ίσως σε κάποιους παίκτες φανεί κουραστικό. Αλλά αυτό συμβαίνει σε πολύ συγκεκριμένα σημεία και, γενικά, το σύστημα μάχης του Paper Mario: The Origami King λειτουργεί εξαιρετικά! Η αίσθηση της ικανοποίησης για την επίλυση του παζλ και τη θανάτωση όλων των εχθρών σε μια σειρά με χειρουργικής ακρίβειας κινήσεις μας ανταμείβει τα μάλλα!

Αυτή η ποικιλία που βλέπουμε στο σύστημα μάχης βρίσκεται επίσης στο υπόλοιπο παιχνίδι. Στην πραγματικότητα, εάν ΈΠΡΕΠΕ να χαρακτηρίσουμε το Paper Mario: The Origami King με μία λέξη, αυτή θα ήταν: ποικιλία. Μια συνεχής ροή gaming ιδεών και μυστικών που φαίνεται να μην έχει τέλος. Η ίδια η πρόοδος σε κάθε περίπτωση του τίτλου είναι πολύ παρόμοια με αυτήν των κλασικών RPG: προχωράμε στον κόσμο μέσω διαφορετικών περιοχών (καθένας με το δικό του θέμα), μιλώντας με NPC, επισκεπτομαστε καταστήματα, λύνουμε γρίφους, εξερευνούμε “dungeons” κλπ

Αλλά ο αριθμός των διαφορετικών και διασκεδαστικών καταστάσεων που θα βρεθούμε, με τους μοναδικούς μηχανισμούς που τις συνοδεύουν σε πολλές περιπτώσεις, είναι ατελείωτος: μίνι-παιχνίδια όλων των τύπων, platforming, καθαρή και απλή δράση και … όχι δε θα σας τα πούμε όλα καθώς μεγάλο μέρος της διασκέδασης (fun) έγκειται στο να εκπλαγείτε εσείς από αυτές τις καταστάσεις (ελπίζουμε ότι δεν έχετε δει πάρα πολλά trailer βέβαια …), αλλά σας διαβεβαιώνουμε ότι δε θα βαρεθείτε ΠΟΤΕ με τον τίτλο. Όταν πιστεύουμε ότι τα έχουμε δει όλα, κάτι νέο έρχεται πάντα. Και έτσι πολύ απλά θα κολλήσετε. 

Simple plain fun!

Εδώ έρχονται και οι Toads, δίκην Koroks στο The Legend Of Zelda: Breath of the Wild, όπου κρύβονται ΠΑΝΤΟΥ. Σίγουρα θα γελάσετε ΠΟΛΥ με το πως και που κρύβονται. Οι αντιδράσεις τους όταν τους βρίσκουμε είναι ομοίως ξεκαρδιστικές (και -τουλάχιστον στα μάτια μας- πάντα διαφορετικές!). Ναι σίγουρα είναι collectibles, ωστόσο τους ψαχναμε με πολύ μεγαλύτερη όρεξη γιατί… γιατί… αλήθεια γιατί κολλήσαμε έτσι ψάχνοντας Toads;

Αλλά μην ξεγελιέστε από την απλότητά του: όταν είναι απαραίτητο, το Paper Mario The Origami King μας φέρνει μια επική μάχη … ή ακόμα και συναισθηματικές στιγμές . Ναι, συναισθηματικες. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι ένα παιχνίδι με χαρακτήρες από χαρτί έχει καταφέρει να μας βγάλει τόσο συναίσθημα. Kudos Nintendo!

Οπτικοακουστικά ο τίτλος είναι απλά χάρμα οφθαλμών! Ο τίτλος είναι ένα παιχνίδι με άψογο και πολύχρωμο φινίρισμα που ξέρει πώς να εκμεταλλευτεί το υλικό στο οποίο κινείται με φανταστικό τρόπο. Και μην ξεγελιέστε: το  Paper Mario: The Origami King καταφέρνει να εκπλήξει οπτικά χάρη στο μείγμα των υλικών , συνδυάζοντας επίπεδα αντικείμενα από χαρτόνι, αντικείμενα και χαρακτήρες με origami στοιχεία (κερδίζοντας όγκο) ακόμη και εχθρούς και εφέ που φαίνονται ρεαλιστικά. Και παρά την «απλότητα» του, το επίπεδο λεπτομέρειας είναι απίστευτο, ιδιαίτερα στο νερό!

Το soundtrack περιλαμβάνει πολλά πιασάρικα τραγούδια, πράγμα συνηθισμένο και αναμενόμενο σε αυτά τα παιχνίδια, αλλά αυτό που μας εξέπληξε περισσότερο είναι η on the fly μετατροπή τους. Για παράδειγμα το τραγούδι μιας πόλης θα αλλάξει σε μια θαλάσσια έκδοση όταν πλησιάζουμε σε ένα λιμάνι, χωρίς να διακοπει! Τέλος κάθε μουσικό theme αντικατοπτρίζει το στυλ του τόπου όπου είμαστε. Και εδώ έχει γίνει εξαιρετική δουλειά.

Εξαιρετικό!

Μια ανεξάντλητη πηγή φαντασίας και καλών ιδεών, με αξιοσημείωτα μεγάλη μάλιστα ποικιλία φέρνει σε κάθε βήμα του τίτλου και μια νέα έκπληξη. Οπτικά και μουσικά ο τίτλος είναι σχεδόν ορόσημο, ενώ σας προτρέπουμε σθεναρά να ΜΗΝ φοβηθείτε από τον νέο τρόπο μάχης και να τον αγκαλιάσετε! Από τώρα και στο εξής, όποτε έρχεται στο μυαλό η έκφραση "καθαρή διασκέδαση", θα σκεφτόμαστε (και) το Paper Mario: The Origami King!

8
Συνολική βαθμολογία:
8

Σχόλια χρηστών:

Δείτε επίσης:

0

Αφήστε μια απάντηση