Nintendo 3DS Reviews

Senran Kagura Burst

Μοιραστείτε το σε :
vassilis_pap
Latest posts by vassilis_pap (see all)

O κώδικας των Ninja

Review από: Hellraider στις 06-11-2014 17:19  (επιμέλεια vassilis_pap)
Αριθμός εμφανίσεων: 2573, στο παλιό ninty.gr

7 σχόλια εδώ http://www.ninty.gr/showthread.php?t=13597

Developer Tamsoft
Publisher Marvelous
Είδος Beat ’em up
Σύστημα 3DS
Παίκτες 1
Ημ/νια διάθεσης 28/2/2014
Τιμή 34.55

 

 

 

Το Senran Kagura Burst πρόκειται για ένα παιχνίδι γύρω από το όνομα του οποίου έχει γίνει αρκετός ντόρος. Δεν έχει γίνει περίφημο ούτε για τους μηχανισμούς του, ούτε για την ιστορία του, ούτε για τον οπτικοακουστικό του τομέα. Οι χαρακτήρες του είναι αυτοί για τους οποίους έχουν γραφτεί δεκάδες άρθρα και έχουν γίνει εκατοντάδες σχόλια. Οι σχετικές αυτές συζητήσεις συνηθίζουν να περιβάλλονται γύρω από την εξωτερική τους εμφάνιση και σπάνια προσεγγίζουν πιο βαθιά νερά.

Ξεκινώντας τον τίτλο δίνεται στον παίχτη η δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα στην ιστορία της ακαδημίας Hanzo και αυτής της Hebijo. Οι μαθήτριές τους διδάσκονται τους τρόπους των καλών και των κακών shinobi αντίστοιχα. Αυτή η επιλογή σειράς είναι περισσότερο εικονική παρά πρακτική. Το παιχνίδι είναι ξεκάθαρα δομημένο με τρόπο τέτοιο ώστε η ιστορία γύρω από την ακαδημία Hanzo να προηγείται της Hebijo.

Ακαδημία Hanzo, λοιπόν. Εξωτερικά θυμίζει ένα τυπικό Ιαπωνικό σχολείο. Σε μεγάλο βαθμό, πράγματι, είναι και ό,τι δείχνει. Οι περισσότεροι μαθητές του είναι απλοί καθημερινοί σπουδαστές οι οποίοι το πρωί παρακολουθούν μαθήματα και το απόγευμα παρευρίσκονται στις ποικίλες σχολικές τους δραστηριότητες. Δεν ζουν, όμως, όλοι οι μαθητές μία ήρεμη σχολική ζωή.

 

 

Ζωή και πατρίδαΓια μια ομάδα πέντε κοριτσιών οι μέρες της εβδομάδας δεν ξεκινούν με φυσική και άλγεβρα. Τη θέση τους παίρνουν μαθήματα μάχης και ρίψης shuriken. Το υπόλοιπο του προγράμματός τους συμπληρώνεται με άλλα κατάλληλα για την εκπαίδευση ενός μοντέρνου ninja μαθήματα. Οι πολεμικές τέχνες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής τους εκπαίδευσης.

Μετά από μία σύντομη εισαγωγή με στόχο να εγκλιματιστείτε τόσο στον κόσμο του παιχνιδιού όσο και στο σύστημα μάχης, ο έλεγχος περνάει οριστικά στα χέρια σας. Βρίσκεστε μέσα στην ακαδημία και αναλαμβάνετε το ρόλο πέντε κοριτσιών με τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα τους.Το συγκεκριμένο δωμάτιο της ακαδημίας λειτουργεί και ως το κεντρικό hub του παιχνιδιού.

Εδώ μπορείτε να ντύσετε τις ηρωίδες ανάλογα με τα στιλιστικά σας γούστα, να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας σχετικά με τον κόσμο του Senran Kagura διαβάζοντας στην βιβλιοθήκη της ακαδημίας,να δείτε αναλυτικά τα στατιστικά και τα achievements σας και φυσικά να εξορμήσετε στις δεκάδες αποστολές που βρίσκονται στη διάθεση σας.

Οι αποστολές αυτές αποτελούν και το κυρίως πιάτο του παιχνιδιού. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία, χωρίς καμία υπερβολή, να δείρετε εκατοντάδες κακοποιούς, πάντα θηλυκού φύλου, οι οποίοι σπέρνουν τον τρόμο και τον πανικό στο σχολείο και στην πόλη.Υπάρχουν δύο διαφορετικές κατηγόριες αποστολών. Οι βασικές, απαραίτητες για την εξέλιξη της πλοκής, και οι δευτερεύουσες,για όσους επιθυμούν περαιτέρω ενασχόληση με το σύστημα μάχης.

 

Λαϊκιστί: Βρωμόξυλο

 

Η μάχη του παιχνιδιού είναι μία μίξη 3D και 2D οπτικής. Υπάρχει η δυνατότητα κίνησης στο βάθος, όμως,οι επιθέσεις και η μάχη γενικότερα δίνει πρωτεύοντα ρόλο στις δύο διαστάσεις. Η τρίτη παίζει ρόλο μόνο στις λεπτομέρειες.Η κάμερα και η κίνηση αυτή είναι χαρακτηριστική στα beat ’em upπαιχνίδια.

Οι βασικές επιθέσεις των ηρωίδων πραγματοποιούνται με συνδυασμούς του “Y” και“X”. Με το “R” εκτελείται μία area of effect κίνηση η οποία όμως κοστίζει σε πόντους ζωής. Κάθε επιτυχημένη επίθεση γεμίζει την μπάρα ειδικών κινήσεων η οποία σας επιτρέπει να πραγματοποιήσετε διαφόρων ειδών εξαιρετικά δυνατές επιθέσεις. Διαφορετικοί χαρακτήρες σημαίνουν και μερικές διαφοροποιήσεις τόσο στα combos όσο και γενικότερα στο στυλ μάχης.

Το εν λόγω σύστημα μάχης είναι απόλυτα επιθετικό.Οι εχθροί δεν παρουσιάζουν σημαντικές ποικιλίες πέρα από την εμφανισιακή και οι κινήσεις τους έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Η εκτέλεση τον κατάλληλων combosαπό την πλευρά σας σε συνδυασμό με το timing των ειδικών επιθέσεων είναι το άλφα και το ωμέγα. Σημαντικό επίσης είναι το κατάλληλο στήσιμο των χαρακτήρων για το οποίο χρησιμοποιούνται το “b” και το “a” για το άλμα και το dash αντίστοιχα.

Η επιθετικότητα αυτή οδηγεί και σε μία αρκετά μεγάλη επανάληψη της μάχης. Μόλις βρεθούν οι κατάλληλοι συνδυασμοί για κάθε χαρακτήρα και για κάθε τύπο εχθρού, ελάχιστος λόγος περαιτέρω πειραματισμού υπάρχει. Οι δέκα, συν δύο που ξεκλειδώνετε, χαρακτήρες που βρίσκονται στη διάθεση σας, καθώς και μερικά άλλα προχωρημένα υποσυστήματα (yin/yang, frantic,flash) δίνουν κάποιες απαιτούμενες μικρές δόσεις ποικιλίας.

H δυσκολία του παιχνιδιού κυμαίνεται σε από πολύ εύκολα επίπεδα μέχρι και εξαιρετικά δύσκολα επίπεδα. Οι πρώτες αποστολές έχουν περισσότερο ρόλοtutorial ενώ ακόμα και μέχρι τον τερματισμό του παιχνιδιού δεν θα συναντήσετε κάποια εξωπραγματική αποστολή. Είναι μετά από το τέλος της ιστορίας όπου κάνουν την εμφάνιση τους οι πραγματικά δύσκολες αποστολές. Ειδικά αν επιχειρήσετε να ξεκλειδώσετε ότι υπάρχει στο παιχνίδι είναι σίγουρο πως θα χρειαστείτε μία μπαλίτσα του στρες δίπλα σας.

Εξαιρετικό στοιχείο υπέρ του παράγοντα replayability είναι τα δεκάδες unlockables καιachievements. Χρειάζονται 8-12 ώρες για την ολοκλήρωση του παιχνιδιού.Το επιπλέον όμως περιεχόμενο μπορεί πολύ εύκολα να πολλαπλασιάσει τις ώρες αυτές. Μία τεράστια γκαρνταρόμπα,ολόκληρο το soundtrack του παιχνιδιού, cutscenes και εικόνες περιμένουν να ξεκλειδωθούν. Η αφοσίωση και η ικανότητα επιβραβεύονται δεόντως.

Πέρα από την κλασική μπάρα πόντων ζωής,υπάρχει και μία δεύτερη, εκείνη των ρούχων που φοράτε. Οι επιθέσεις των εχθρών βλάπτουν παράλληλα και τις δύο.Όσο δέχεστε χτυπήματα τα ρούχα σκίζονται με αποτέλεσμα τη μείωση της άμυνας του χαρακτήρα. Δημιουργούνται έτσι αρκετά αστεία και πικάντικα σκηνικά.

Μελανό σημείο στο gameplay αποτελούντα καρέ ανά δευτερόλεπτο. Σπανίως βρίσκονται σε κάποιον σταθερό αριθμό ενώ όσο αυξάνονται οι εχθροί τόσο εκείνα μειώνονται. Υπάρχουν σημεία που η ταχύτητα του παιχνιδιού βρίσκεται σε απαράδεκτα επίπεδα. Η ανεκτικότητα σας σε αυτό θα δοκιμαστεί αρκετές φορές.

 

Yin/Yang

 

Το σενάριο του παιχνιδιού ξεδιπλώνεται με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι υπό τη μορφή απλού κειμένου, σαν σε βιβλίο, με ένα σχετικό φόντο και στο βάθος το κατάλληλο μουσικό κομμάτι. Αρχικά φαίνεται να τρομάζει ο όγκος των λέξεων, γρήγορα όμως ο φόβος αυτός εξαφανίζεται. Το καλογραμμένο, αστείο και γενικότερα ενδιαφέρον γράψιμο κάθε άλλο παρά κουράζει.

Ο δεύτερος είναι με τον κλασσικό στα Ιαπωνικά παιχνίδια διάλογο μέσω των πορτρέτων δύο ή περισσότερων χαρακτήρων. Οι διάλογοι συνοδεύονται πάντοτε από τις εξαιρετικές φωνές των κατά κύριο λόγο θηλυκών ηρωίδων.

Σε αντίθεση με την πρώτη εντύπωση, ίσως και τη δεύτερη, η αφήγηση του παιχνιδιού αποδεικνύεται ότι είναι κάτι παραπάνω από δικαιολογία για πικάντικα σκηνικά. Ολόκληρο το cast διαθέτει την δικιά του ιστορία και τους δικούς του στόχους και κίνητρα. Κεντρικό μοτίβο αποτελεί η γκρίζα γραμμή μεταξύ καλού και κακού. Δεν γίνεται ποτέ υπερβολικά φιλοσοφικό και βαρύ. Το καλοσυνάτο κλίμα φροντίζει συνέχεια να βάφει με ανοιχτόχρωμα χρώματα τις πιο δύσκολες, σκούρες καταστάσεις και γεγονότα που διαδραματίζονται.

 

Δεν είναι όλοι οι Shinobi αθόρυβοι

 

Ο ήχος του παιχνιδιού είναι σίγουρα από τα δυνατότερα σημεία του. Οι ηθοποιοί, οι οποίοι έχουν χαρίσει τις φωνές στους χαρακτήρες, προέρχονται από την πολύ απαιτητική anime σκηνή. Η εμπειρία και το ταλέντο τους γίνονται εμφανή από το πρώτο άκουσμα. Απουσιάζει το ίσως πιο οικείο σε εμάς αγγλικό dub, αυτό όμως κάθε άλλο παρά αποτελεί πρόβλημα. Η ποιότητα του αυθεντικού αναπληρώνει και με το παραπάνω την απουσία αυτή.

Η μουσική που συνοδεύει το παιχνίδι δε σταματάει ούτε λεπτό να δημιουργεί ένα μείγμα μοντέρνας και μεσαιωνικής Ιαπωνίας. Βασικό μοτίβο ο συνδυασμός της κουλτούρας των ninja με μία πιο σύγχρονηpop αισθητική. Χαρούμενα, ατμοσφαιρικά, μελαγχολικά και φυσικά δυναμικά κομμάτια συμπεριλαμβάνονται στον μουσικό κατάλογο. Έπαινος πρέπει επίσης να δοθεί στα επίσης πολύ ευχάριστα στο άκουσμα ηχητικά εφέ τόσο κατά τη διάρκεια της μάχης όσο και εκτός.

 

 

Αξίζει να τις προσλάβουμε

 

Το Senran Kagura Burst μπορεί να μη διαθέτει ούτε το πιο απαιτητικό σύστημα μάχης, ούτε το πιο βαθύ σενάριο. Μπορεί να γίνεται επαναλαμβανόμενο λόγω έλλειψης ποικιλίας στις αποστολές ενώ η εξέλιξη της ιστορίας πιθανόν να κουράσει καθώς καθυστερεί από ασήμαντα με την κεντρική πλοκή slice of life επεισόδια. Οι πρωταγωνίστριες περνούν ημίγυμνες την πλειοψηφία του χρόνου που βρίσκονται στην οθόνη σας ενώ τα αστεία σεξουαλικού περιεχομένου δεν απουσιάζουν ποτέ για περισσότερο από μερικά λεπτά.

Σφύζει, όμως, από χαρακτήρα και καρδιά. Το ανάλαφρο, ζεστό κλίμα του διατηρείται από την αρχή μέχρι το τέλος. Η μάχη του είναι διασκεδαστικότατη σε μικρές τακτικές δόσεις ενώ ποτέ δε σταματά να είναι απολαυστικό στη βλέψη και στο άκουσμα. Οι χαρακτήρες του διαθέτουν παρελθόν, παρόν και μέλλον και είναι κάτι παραπάνω από στεγνό fanservice. Ο Ιαπωνικός του χαρακτήρας δεν κρύβεται και δεν υπάρχει λόγος να κρυφτεί.

Θετικά

Εξαιρετικός ήχος στο σύνολο
Διασκεδαστικό,κομμένο και ραμμένο για φορητή gameplay
Ευχάριστο και αστείο γράψιμο και χαρακτήρες
(1)Πανέμορφα γραφικά, σχέδιο και animations…
(2)Τεράστιο περιεχόμενο…

Αρνητικά

(1)… τα οποία όμως πάσχουν από κάκιστα FPS
(2)… το οποίο μπορεί να γίνει επαναλαμβανόμενο

7/10

 

Αφήστε μια απάντηση