Nintendo Switch Reviews 2

Tokyo Mirage Sessions #FE Encore [Switch Review]

Tokyo Mirage Sessions #FE Encore [Switch Review]
Μοιραστείτε το σε :
vassilis_pap
Latest posts by vassilis_pap (see all)

Η χώρα του ανατέλλοντος  ηλίου ήταν ανέκαθεν μια χώρα μυστήριο για όλους εμάς τους Δυτικούς. Χώρα με ιδιαίτερο πολιτισμό, θρησκεία, έθιμα και κουλτούρα αποτέλεσε πάντα ένα τεράστιο ερωτηματικό για όσους προσπαθούν να την προσεγγίσουν. Γοητευτική αλλά και απόμακρη. Εξωτική αλλά και τόσο διαφορετική! Στην σημερινή εποχή, αυτή η τόσο ιδιαίτερη χώρα, έχει μετατραπεί στον φορέα μιας εξίσου ιδιαίτερης λαϊκής κουλτούρας (pop culture). Anime, manga, video games, κινηματογράφος είναι μόνο η επιφάνεια όλων αυτών. Η βιτρίνα την οποία όλοι λίγο ως πολύ έχουμε μάθει να αναγνωρίζουμε. Αν ξύσεις όμως έστω και ελάχιστα κάτω από αυτή την επιφάνεια, τότε όλες οι ιδιαιτερότητες έρχονται στο φως. Και κάπου εκεί είναι, που τα πράγματα αρχίζουν γίνονται …ενδιαφέροντα.

Το Tokyo Mirage Sessions #FE Encore, είναι ένας τίτλος που δεν διστάζει να κάνει ακριβώς αυτό. Να προχωράει δηλαδή πέρα από την πολύ ρηχή επιφάνεια των πραγμάτων και να αναδεικνύει μια όμορφη, γυαλιστερή και πολύ ζωντανή εικόνα της Ιαπωνικής pop culture. Είναι για τον καθέναν αυτό; Ξεκάθαρα όχι. Όπως είπαμε, άλλοι είναι περισσότερο και άλλοι λιγότερο (ή και καθόλου!) δεκτικοί σε κάτι τέτοιο. Είναι καλό παιχνίδι; Ξεκάθαρα ναι και θα αναλύσουμε παρακάτω το γιατί. Αν λοιπόν πιστεύετε πως ένας τέτοιος τίτλος έχει κάποιο ενδιαφέρον για εσάς, δώστε βάση. Η Atlus, που τόσο έχει λείψει από το Switch, επιστρέφει επιτέλους. Έστω και από το …παράθυρο με ένα ακόμα Wii U port.

Κάποτε στην …Ανατολή

Το παιχνίδι διαδραματίζεται στο σύγχρονο Τόκιο (που αλλού;) το οποίο αναπαρίσταται με ρεαλιστικό τρόπο αφού στον χάρτη περιλαμβάνονται διάσημες περιοχές του, όπως αυτές των Shibuya και Harajuku. Το όλο setting έχει να κάνει με κάποιες περίεργες οντότητες από άλλες διαστάσεις τα λεγόμενα Mirages. Αυτά έλκονται από την ζωτική ενέργεια των ανθρώπων το Performa, βασικό συστατικό της ανθρώπινης ψυχής που έχει να κάνει με την εκφραστική τους δύναμη. Ιδιαίτερα ταλαντούχοι άνθρωποι διαθέτουν ισχυρό Performa.

Η ιστορία ξεκινάει με ένα flashback πέντε χρόνια πριν. Εκεί η πολύ νεαρή τότε, Tsubasa Oribe θα βιώσει μια πολύ τραυματική εμπειρία. Σε κάποιο μουσικό σόου το οποίο παρακολουθεί ως θεατής και στο οποίο πρωταγωνιστεί η διάσημη αδερφή της, συμβαίνει ένα περίεργο συμβάν και εξαφανίζονται οι πάντες εκτός από την ίδια! Στο σήμερα συναντάμε την δεκαοχτάχρονη πια Tsubasa, να συμμετέχει στην audition κάποιου talent show. Κοντά της από τύχη, θα βρεθεί ο παιδικός της φίλος και συμμαθητής Itsuki Aoi (ο βασικός πρωταγωνιστής του παιχνιδιού). Η audition δεν θα εξελιχθεί και πολύ καλά, αφού και σε αυτή, συμβαίνει ανάλογο. Η Tsubasa αυτή την φορά αρπάζεται και ο Itsuki για να την σώσει, πρέπει να μπει μέσα σε μια  Idolasphere (πρόκειται για τα dungeons του παιχνιδιού) και να την κυνηγήσει. Πράγματι καταφέρνει να την εντοπίσει, ωστόσο τελικά οι δυο τους, δέχονται επίθεση από δύο εχθρικά Mirage (έτσι ονομάζονται οι οντότητες). Χρησιμοποιώντας την Performa τους, θα καταφέρουν όχι μόνο να προστατευθούν, αλλά και να «εξαγνίσουν» τα Mirage! Τα τελευταία μετατρέπονται σε πιστούς φίλους και αποκαλύπτεται  ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για τους γνωστούς μας από τα Fire Emblem, Chrom και Caeda!

Κάπως έτσι Itsuki και Tsubasa μετατρέπονται σε Mirage Master, σε ένα ιδιότυπο δηλαδή δίδυμο ανθρώπου – Mirage. Αυτό το concept παίζει κεντρικό ρόλο στο παιχνίδι αφού ο κάθε βασικός χαρακτήρας της υπόθεσης «δένεται» με κάποιο Mirage (από τον κόσμο του FE πάντα) που καθορίζει πως αυτός μάχεται, τι skills αποκτά, τα όπλα του κλπ. Στην παρέα θα προστεθεί άμεσα και ο Touma Akagi κοινός φίλος των δύο πρωταγωνιστών που φιλοδοξεί να γίνει ηθοποιός. Όπως αποκαλύπτεται στην πραγματικότητα ο Touma ήταν ήδη Mirage Master (με τον Cain), χωρίς οι φίλοι του να το γνωρίζουν. Τελικά μαθαίνουμε πως υπάρχει μυστικά, μια ολόκληρη οργάνωση η οποία χρησιμοποιεί ένα μικρό στρατό από Mirage Master που προσπαθεί να βάλει τάξη στον υπόγειο πόλεμο που προκαλούν τα «κακά» Mirage. Η οργάνωση αυτή χρησιμοποιεί σαν κάλυψη, μια τεράστια εταιρεία παραγωγής, την Fortuna Entertainment με αποτέλεσμα όλος ο «λαμπερός» κόσμος της εταιρείας αυτής, να έχει διπλό ρόλο.

Το ταξίδι στην καρδιά της Ιαπωνικής pop culture σίγουρα θα έμενε ελλιπές αν δεν υποστηρίζονταν και από μια αντίστοιχου επιπέδου παραγωγή. Ευτυχώς αυτό δεν συμβαίνει. Μπορεί βέβαια να μην μιλάμε για έναν ΑΑΑ τίτλο, παρόλα αυτά τα production values υπάρχουν και υποστηρίζουν την προσπάθεια μια χαρά. Τα anime γραφικά είναι εντυπωσιακά και όμορφα. Καταφέρνουν να εντυπωσιάσουν. Ακόμα καλύτερα όμως είναι τα πράγματα στο ηχητικό κομμάτι, καθότι υπάρχει πλήρη voice over (στα Ιαπωνικά μόνο) και ένα πληρέστατο και αρκετά εντυπωσιακό soundtrack. Το τελευταίο κατέχει, αναμενόμενα κομβικό ρόλο στον τίτλο. Οι οπαδοί της synth-pop – city pop μάλλον θα ενθουσιαστούν. Τέλος καλά λόγια μόνο, μπορούν να ειπωθούν και για τα cut scenes που προωθούν την ιστορία και τα οποία είναι εντυπωσιακά ειδικά αν σας αρέσει το anime.

Σελίδες: 1 2 3

Δείτε το!

Το παιχνίδι αποτελεί μια σπουδή στην νεανική Ιαπωνική pop κουλτούρα με ότι καλό και κακό μπορεί να κουβαλάει αυτό πίσω του. Δεν είναι σίγουρα για τον καθένα, αλλά όσοι αγαπάνε τα JRPG και βρίσκουν το setting έστω και απλώς ενδιαφέρον, μάλλον θα το αγαπήσουν. Σαν τίτλος είναι παραπάνω από καλός με ελάχιστα ψεγάδια. Διαθέτει όμορφο επίπεδο παραγωγής με εξαιρετικό soundtrack και πανέμορφα FMV, ένα άρτιο σύστημα μάχης και ένα έξυπνο και απόλυτα λειτουργικό δέσιμο συστατικών από τα franchise που αντιπροσωπεύει (SMT – Persona και Fire Emblem). Επιπλέον η Encore έκδοση του Switch διαθέτει αρκετό bonus υλικό και βελτιώσεις. Αν τα dungeon είχαν λίγο καλύτερο σχεδιασμό και αν είχαμε τα κλασικά 1080p/docked θα μιλάγαμε για έναν τίτλο διαμάντι. Από τους τίτλους που χαίρεσαι που βγήκε το switch και βρήκαν μια δεύτερη ευκαιρία, γιατί πραγματικά την αξίζει!

8.5
Συνολική βαθμολογία:
8.5

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση