Nintendo Switch Reviews 2

Tokyo Mirage Sessions #FE Encore [Switch Review]

Tokyo Mirage Sessions #FE Encore [Switch Review]
vassilis_pap
Latest posts by vassilis_pap (see all)

Συνολικά το παιχνίδι αποτελεί ένα αρκετά ενδιαφέρον κράμα των Persona, SMT και Fire Emblem. Ακούγεται εξεζητημένο και μπερδεμένο αλλά το εγχείρημα δένει οργανικά, εντυπωσιακά καλά. Η Atlus δηλαδή πάτησε σε πολλές βάρκες ταυτόχρονα, στο τέλος όμως κατάφερε να βγάλει ένα απόλυτα ισορροπημένο αποτέλεσμα. Η μοιρασιά δεν ήταν ισόποση, με τα δύο πρώτα να έχουν πολύ μεγαλύτερη αντιπροσώπευση από το τρίτο, ωστόσο εκεί μοιάζει να βρίσκεται και το μυστικό της επιτυχίας. Το ότι δηλαδή πήρε μεγάλα αυτούσια κομμάτια από αυτά βγάζοντας ένα αποτέλεσμα που σε σημεία θυμίζει και τα δύο χωρίς να εμβαθύνει όμως σε κάποιο από αυτά. Το αποτέλεσμα είναι κάπως πιο ανάλαφρο και πιο ευχάριστο για να παιχθεί. Δεν είναι κακό αυτό, καθόλου μάλιστα. Όχι μόνο βοηθάει ένα πιο mainstream κοινό να ασχοληθεί μαζί του αλλά ταυτόχρονα προσφέρει και μια αρκετά διαφορετική εμπειρία σε αυτούς που αγαπάνε τα original βασικά συστατικά του και δεν είναι απλά “μια από τα ίδια”. Μοναδικοί παραπονεμένοι ίσως μείνουν όσοι ενδιαφέρονται για ένα παιχνίδι που θα θυμίζει αρκετά FE, γιατί απλά δεν θυμίζει. Αν όμως ψάχνετε απλά για ένα καλό JRPG και είστε ΟΚ με το setting, τότε το στοίχημα είναι μάλλον σίγουρο!

Δικό σας…! (Encore)

Το TMS#FE αποτελεί το τελευταίο μέλος της μακράς Wii U ports αλυσίδας, ταυτόχρονα όμως αποτελεί και μια αρκετά ιδιαίτερη περίπτωση αυτών. Δεν είναι μόνο η αρκετά niche φύση του, αλλά και το γεγονός πως η πρώτη του κυκλοφορία, ήρθε αργά στην ζωή μιας κονσόλας, η οποία μέχρι το σημείο εκείνο, είχε αρχίσει να εγκαταλείπεται οριστικά. Οι κριτικές και η αίσθηση που προκάλεσε τότε ήταν θετικές, αλλά μοιραία παρέπεσε και παραβλέφθηκε. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως ειδικά για αυτό, η δεύτερη ευκαιρία είχε πολύ μεγάλη σημασία.

Όπως συνηθίζεται, η μεταφορά από το Wii U στο Switch σήμανε ταυτόχρονα και την βελτίωση του τίτλου. Η πρώτη και προφανής προίκα που λαμβάνει από την προηγούμενη έκδοση είναι τα DLC της, τα οποία εδώ, φυσικά, περιλαμβάνονται στον… στάνταρ εξοπλισμό. Τα DLC αυτά αφορούν κυρίως κοστούμια, αλλά υπάρχει και ένα επιπλέον «εκπαιδευτικό» dungeon για πιο εύκολο grinding. Προσοχή όμως, γιατί όπως και το ίδιο το παιχνίδι μας συμβουλεύει, καλό είναι να μη το παρακάνουμε, για να μη χαθεί η πρόκληση.

Υπάρχουν όμως και άλλα. Πρώτα από όλα το κύριο campaign έχει εμπλουτιστεί με το λεγόμενο EX story το οποίο περιλαμβάνει και ένα επιπλέον dungeon. Δεν είναι κάτι τεράστιο, ωστόσο με την ολοκλήρωσή του θα ξεκλειδώσετε διάφορα καλούδια (κοστούμια, αντικείμενα και τραγούδια για να ακούσετε στην Fortuna). Επιπλέον κοστούμια παρέχονται εδώ και εκεί, με κάποια από αυτά να προέρχονται από τις μεταγενέστερες εξελίξεις (Persona 5 – Joker κλπ).

Μια ευπρόσδεκτη προσθήκη είναι πως τρεις από τους δευτερεύοντες χαρακτήρες (Tiki, Maiko, Barry), αποκτούν μια μικρή playable νότα, χωρίς πάντως να είναι κανονικά playable. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούν να γίνουν κανονικά μέλη της ομάδας, απλώς μπορούν να συμμετάσχουν σε κάποια από τα πιο πολύπλοκα Sessions combos. Τέλος υπάρχουν σημαντικές βελτιώσεις σε θέματα QoL αφού όχι μόνο έχουν βελτιωθεί πολύ τα loading times αλλά έχει προστεθεί και η δυνατότητα για quick Sessions, χαρακτηριστικό που δείχνει να ταλαιπώρησε πολύ κόσμο στην αυθεντική έκδοση του παιχνιδιού, ιδιαίτερα στις μεγάλες μάχες του (bosses κλπ).

Το παιχνίδι στο Wii U χρησιμοποιούσε αρκετά το gamepad αφού μέσα στο UI του, παρέχεται και ένα messenger για την επικοινωνία των χαρακτήρων. Η χρήση του χαρακτηριστικού αυτού είναι σημαντική, αφού με αυτό μαθαίνουμε σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την εξέλιξη της δράσης, της ιστορίας κλπ. Εδώ λοιπόν, ο λεγόμενος Topic messenger έχει αντιστοιχηθεί στο πλήκτρο «+» και προφανώς προβάλλεται εναλλάξ στην μοναδική οθόνη του Switch. Δεν είναι το ίδιο εύχρηστο, αλλά είναι απόλυτα λειτουργικό και δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα.

Καλύτερη δουλειά θα μπορούσε να γίνει στο τεχνικό κομμάτι. Δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό θέμα, αφού το παιχνίδι είναι γρήγορο και απροβλημάτιστο. Θα μπορούσε όμως και καλύτερα. Η ανάλυση που τρέχει docked δεν δείχνει να έχει υποστεί κάποια αναβάθμιση και λογικά πρόκειται για σταθερά 720p. Το ίδιο ισχύει και για το target framerate το οποίο είναι στα 30fps. Τα καλά νέα είναι πως πλέον δεν υπάρχουν αισθητά frame drops. Επίσης καλό είναι πως το παιχνίδι δείχνει εξίσου σταθερό τόσο docked όσο και portable. Απλά όπως έχουμε μάθει από το σύνολο σχεδόν των Wii U ports, τα 1080p/30 docked, είναι και εφικτά και επιθυμητά!

Συνολικά η Encore εκδοχή του TMS#FE για το Switch, θα λέγαμε πως είναι μια σημαντικά εμπλουτισμένη έκδοση του αρχικού τίτλου. Μπορεί να μην πρόκειται για κάτι ριζικά διαφορετικό ή για κάτι που θα έβαζε σε πειρασμό τους κατόχους της Wii U έκδοσης. Σίγουρα όμως είναι η καλύτερη έκδοση του παιχνιδιού που μπορείτε να παίξετε και μάλιστα με αρκετά ευδιάκριτη διαφορά. Πράγμα σε τελική ανάλυση ήταν και το ζητούμενο.

Σελίδες: 1 2 3

Δείτε το!

Το παιχνίδι αποτελεί μια σπουδή στην νεανική Ιαπωνική pop κουλτούρα με ότι καλό και κακό μπορεί να κουβαλάει αυτό πίσω του. Δεν είναι σίγουρα για τον καθένα, αλλά όσοι αγαπάνε τα JRPG και βρίσκουν το setting έστω και απλώς ενδιαφέρον, μάλλον θα το αγαπήσουν. Σαν τίτλος είναι παραπάνω από καλός με ελάχιστα ψεγάδια. Διαθέτει όμορφο επίπεδο παραγωγής με εξαιρετικό soundtrack και πανέμορφα FMV, ένα άρτιο σύστημα μάχης και ένα έξυπνο και απόλυτα λειτουργικό δέσιμο συστατικών από τα franchise που αντιπροσωπεύει (SMT – Persona και Fire Emblem). Επιπλέον η Encore έκδοση του Switch διαθέτει αρκετό bonus υλικό και βελτιώσεις. Αν τα dungeon είχαν λίγο καλύτερο σχεδιασμό και αν είχαμε τα κλασικά 1080p/docked θα μιλάγαμε για έναν τίτλο διαμάντι. Από τους τίτλους που χαίρεσαι που βγήκε το switch και βρήκαν μια δεύτερη ευκαιρία, γιατί πραγματικά την αξίζει!

8.5
Συνολική βαθμολογία:
8.5

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση