Nintendo Switch Reviews 5

Diablo 3 : Eternal Collection [Nintendo Switch Review]

Diablo 3 :  Eternal Collection [Nintendo Switch Review]
Braveheart1980
Βρείτε με σε

Όταν το αρχικό Diablo III κυκλοφόρησε το 2012 σε PC ορδές gamers έσπευσαν σε φυσικά καταστήματα και online stores, ανεβάζοντας το hype σε πρωτόγνωρα επίπεδα, που λόγω των ίσως και αναμενόμενων προβλημάτων που ο τίτλος είχε στην αρχή, απογοήτευσε κομματάκι. Θέλετε λίγο οι αποσυνδέσεις που καθιστούσαν τον τίτλο unplayable, θέλετε το Auction House, που έκανε τον τίτλο pay to win, “ξενέρωσαν” αρκετούς φανατικούς κυρίως οπαδούς του τίτλου. Είχε αυτό αντίκτυπο στην αποδοχή του τίτλου, ήτοι στις πωλήσεις; Σαφέστατα και όχι, καθώς πχ σε προ τριετίας άρθρο του Forbes, το Diablo IIΙ ήταν ο 10ος σε πωλήσεις video game τίτλος όλων των εποχών ανεξαρτήτου πλατφόρμας!

 

Ωστόσο αυτό το επίτευγμα δεν ήρθε αβίαστα. Αρχικά έπρεπε να ξεπεραστεί η εμμονή -στα όρια του επάρετου κομπλεξισμού- της εξαιρετικής κατά τα άλλα Blizzard μη έκδοσης τίτλων της σε κονσόλες. Αυτό το “taboo” έσπασε πριν μερικά χρόνια με την κυκλοφορία του Diablo III σε Playstation και Xbox και πλέον έφτασε και η σειρά της δικιάς μας Nintendo με το pop φαινόμενο που ακούει στο όνομα Switch να υποδέχεται τον τίτλο με ανοιχτές αγκάλες!

 

Τίτλος του διαμετρήματος του Diablo και την ιστορίας της Blizzard βέβαια δεν νοείται χωρίς ιστορία με πλήρη πλοκή και επικές ανατροπές. Το Diablo III και τα γεγονότα που διαδραματίζονται μπροστά στα μάτιας τελούνται είκοσι χρόνια μετά το αρχικό Diablo II και ακολουθεί την Leah και το διάσημο θείο της Deckard Cain. Η  Blizzard επέλεξε και χρησιμοποίησε ένα cast από πολύσυλλεκτικούς χαρακτήρες για να προβεί στην εξιστόρηση των τεκταινόμενων γύρω από τον παίκτη. Παρόλο που ο κύριος χαρακτήρας έχει έναν ξεχωριστό ηθοποιό και φωνή (ανάλογα με το επιλεχθέν class), ποτέ δεν ξεχωρίζουν με ουσιαστικό τρόπο, με όρους πλοκής πάντα. Όσοι γνωρίζουν και άρα λατρεύουν τους τίτλους της Blizzard θα χαρούν καθώς θα εντοπίσουν στοιχεία storytelling που έχουμε συνηθίσει σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα.

 

Το Diablo III είναι ένα πολύ υψηλής ποιότητας παιχνίδι σε κάθε πτυχή του.

 

Η ιστορία του είναι αρκούντως διασκεδαστική με στιγμές χαλάρωσης που εν ριπή οφθαλμού εναλλάσσονται με στιγμές απέραντης έντασης. Το story αφορά τον ατέρμονο πόλεμο αγγέλων και δαιμόνων με την ανθρωπότητα. Οι Angles έχουν εγκαταλείψει την ανθρωπότητα και έτσι ο ρόλος μας μοιραία αφορά την πλήρη συνθλιψη των Δαιμόνων και η θεμελίωση μιας επωφελούς συμμαχίας με τους Αγγέλους.

 

To campaign/story mode του παιχνιδιού χωρίζεται σε πέντε πράξεις (Acts), κάθε μία από τις οποίες περιλαμβάνει αβυσσαλέες μάχες και αποστολές που θα σας ωθήσουν να ταξιδέψετε σε διάφορες τοποθεσίες. Η ίδια η ιστορία παρότι εξαιρετική έρχεται σε 2η μοίρα καθώς οι μάχες, το leveling και κυρίως το looting αναλαμβάνουν τα ηνία του τίτλου. Καθώς προχωράτε, βελτιώνεται συνεχως το χαρακτήρα σας όπως και το gear του. Αυτό είναι το μεγαλύτερο και μακράν κερδισμένο στοίχημα του τίτλου : η αίσθηση της εξέλιξης του χαρακτήρα σας. Ανεξάρτητα από το τι κάνετε στο παιχνίδι, πάντα αισθάνεστε ότι επιβραβεύεστε συνεχώς, με gold, leveling ή/και gear.

 

Ακόμα θυμάμαι τη στιγμή που γεμάτος περηφάνια τερμάτισα τον τίτλο κατ ουσίαν co op με φίλο και κολλητό και μετά νομίζοντας πως είμαι “αρχηγός” ξεκίνησα να αυξάνω δυσκολία στα acts και να παίζω Nephalem Rifts. Τότε ένιωσα πως ο τίτλος δεν τελείωσε με τον τερματισμό του, αλλά μόλις τότε ξεκίνησε! Πραγματικά οι επιλογές που έχετε το gear που θα βρείτε και τα Seasons εκτοξεύουν το replayability του τίτλου σε Blizzard επίπεδα (λέγε με WoW κοκ).

 

Βέβαια πριν εισέλθουμε στον εν λόγω μαγικό κόσμο του τίτλου, με τις επικές συγκρούσεις και μάχες να διαδέχονται η μια την άλλη πρέπει να επιλέξουμε την “κατηγορία” (class) του χαρακτήρα μας από μια ποικιλία 7 -πλέον- και τελείως διαφορετικών δυνατοτήτων!

 

Επιλογή 1η δοκιμασμένη πολυπαιγμένη και σίγουρα λατρεμένη: Barbarian. Αφορά ένα , βαριά οπλισμένο πολεμιστή, στην ουσία έναν περιπλανώμενο μαχητή από μια φυλή που φρουρούσε κάποτε το ιερό όρος Arreat.

 

Επιλογή 2η : Crusader. Αφορά ένα δυνατό μαχητή, πρωταθλητή της δικαιοσύνης με λαμπερή μεταλλική θωράκιση και ωμή δύναμη. Όταν το κακό πάει να σηκώσει κεφάλι ο Crusader το κόβει από τη ρίζα!

 

Επιλογή 3η: Demon Hunter. Είναι στην ουσία ο μοναδικός επιζών της δαιμονικής επίθεσης που έχει αφιερώσει το σώμα και την ψυχή σε μια ατελείωτη προσπάθεια να απαλλάξει τον κόσμο η επιρροή των δαιμόνων που απειλούν το Sanctuary.

 

Επιλογή 4η: Monk. Ο Monk (μοναχός) είναι ένας ιερός πολεμιστής, ένας υπηρέτης θεοτήτων, του οποίου το σώμα έχει τελειοποιηθεί σε ένα θανατηφόρο όπλο. Εξαπολύει τον όλεθρο με γρήγορες γροθιές και μοναδικά όπλα μάχης όπως τα μαχαίρια.

 

Επιλογή 5η : Necromancer. Ο Necromancer αξιοποιεί τις τρομακτικές δυνάμεις του αίματος και των οστών για να αποκαταστήσει την ισορροπία στο Sanctuary, καταστρέφοντας τους εχθρούς του διατάζοντας σκελετικούς στρατούς και πανύψηλων golems!

 

Επιλογή 6η: Witch Doctor. Ο Witch Doctor υφαίνει τη δύναμη των πνευμάτων της Ακατέργαστης Γης, καλώντας πλάσματα από την αντίπερα όχθη του Άδη!

 

Επιλογή 7η: Wizard. Ο Wizard εξαπολύει αμιγώς αληθινά μαγικά, χειριζόμενος το χώρο, το χρόνο και τα φυσικά τα μυστικιστικά στοιχεία, ενώ παγώνει, καίει και περιορίζει τους αντιπάλους του με ένα κλικ!

 

Διευκρινίζουμε πως ανεβαίνοντας level, μέχρι το level cap του 70, ξεκλειδώνουμε νέα και τελείως διαφορετικά skill για έκαστο class!

 

Εδώ να σημειώσουμε πως η ως άνω γκάμα (που αρχικά ήταν σημαντικά μικρότερη) θα ικανοποιήσει κάθε gaming γούστο στο έπακρο ενώ ακόμα και αν έχετε βρει το έτερο μισό gaming ταιρι σας στο σπαθί για παράδειγμα του βαρβάρου, θα μπείτε με μαθηματική ακρίβεια στον πειρασμό να δοκιμάσετε αργά ή γρήγορα όλα μα όλα τα διαθέσιμά classes, αλλιώς να μη με λένε Braveheart.Ή γίβωνα.

 

 

Ωστόσο για μένα, το co op παιχνίδι του Diablo III είναι εκεί όπου το παιχνίδι ξεχωρίζει, και μάλιστα για τα καλά! Για άλλη μια φορά, με το μαγικό της ραβδί, η Blizzard εξασφάλισε ότι η εν λόγω εμπειρία είναι τόσο ομαλή και τόσο απλή όσο πρέπει να είναι. Όχι λιγότερο ούτε και περισσότερο Η δημιουργία ομάδας με τους φίλους σας για την αντιμετώπιση quests και των εχθρών διαρκεί μόνο μερικά δευτερόλεπτα και η συμμετοχή και η αποχώρηση από μια συνεδρία προσαρμόζει αυτόματα τη δυσκολία και το επίπεδο του loot που πέφτει. Εδώ να σημειώσουμε πως το co op παιχνίδι, στο Diablo III προσθέτει επίσης ιδιόρρυθμη προοπτική. Το Nemesis, για παράδειγμα είναι ένα ισχυρό και τρομακτικό τέρας που θα επιτεθεί σε εσάς και τους φίλους σας σε διαφορετικές στιγμές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Η δολοφονία του Nemesis μπορεί να είναι αρκετά σκληρή, αλλά το loot που ρίχνει αξίζει τον κόπο. Ωστόσο, εάν το Nemesis είναι σε θέση να σκοτώσει έναν από τους συμπαίκτες σας τότε θα χρησιμοποιήσει το “πτώμα” τουγια επίθεσή σε κάποιον συμπαίχτη μας από τη λίστα φίλων μας! Αυτό σημαίνει ότι εάν οι φίλοι σας δεν έχουν επιτυχία στις μάχες τους (n00b δηλαδή) τότε μπορείτε να καταλήξετε να πληρώσετε εσείς το τίμημα για τις δικές τους αποτυχίες! Καταστάσεις γεμάτες άγχος, αδρεναλίνη και αγνή gaming διασκέδαση στην πιο ακατέργαστη μορφή της.

 

Ο πυρήνας της Diablo III εμπειρίας που καλούμαστε να βιώσουμε έγκειται σε 2 τόσο καλά σμιλευμένα συστατικά που καθιστούν τον τίτλο τον ορισμό του κολλήματος στα όρια απώλειας αίσθησης του χωροχρονικού συνεχούς. Σε τι αναφερόμαστε; Μα στο looting και το leveling !

 

Οι παίκτες level-άρουν και προσαρμόζουν το χαρακτήρα τους, σκοτώνοντας ορδές τεράτων και αποκτώντας έτσι εμπειρία (XP ντε!). Ολοκληρώνοντας quest και side quests επιβραβευόμαστε με πλούσιο και χρήσιμο loot. Κάπου εδώ έγκειται και η μοναδική τονίζω επιτυχία του τίτλου. Παραφράζοντας την ασύλληπτα επική ατάκα του μεγαλύτερου Έλληνα αθλητή θα λέγαμε πως το gear που βρίσκουμε είναι το πολυτιμότερο μέχρι το επόμενο. Πάντα μα πάντα όσο -μπιιιιιιιιιιιμπ- και αν είναι ένα helmet για παράδειγμα που βρήκαμε ΠΑΝΤΑ μα ΠΑΝΤΑ μας ενθουσιάζει -ίσως  και μας εθίζει- μέχρι το επόμενο και πάει λέγοντας!

 

Είναι σχεδόν απίστευτο το πόσα διαφορετικά στοιχεία υπάρχουν στην πραγματικότητα. Σίγουρα θα βρείτε τον killer συνδυασμό που ταιριάζει στον τρόπο που επιθυμείτε να σφάζετε τις άτυχες ορδές διαμόνων που θα βρεθούν στο διάβα σας! Η πλειάδα του gear ωστόσο που θα συναντήσουμε δεν θα ωφελήσει τα στατιστικά στοιχεία του χαρακτήρα μας, αλλά προφανώς είναι άκρως χρήσιμα!

 

Οτιδήποτε συναντάμε μπορεί να πωληθεί ή/και να και να διαχωριστεί σε υλικά τα οποία μπορούμε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε άλλα αντικείμενα με την κατάλληλη συνταγή στην κεντρική πόλη του παιχνιδιού. Στην εν λόγω κεντρική “πόλη” θα βρούμε και πολλά άλλα πράγματα όπως την επεξεργασία και προσθήκη πολύτιμων λίθων σε gear για την κατακόρυφη αύξηση των στατιστικών μας, την αγορά και την πώληση αντικειμένων και την άνευ μετάφρασης δυνατότητα του transmogrification (hint : Ganon skin). Η Blizzard έχει κάνει φανταστική δουλειά, εστιάζοντας στην εθιστική φύση της ολοένα αυξανόμενης ανάγκης εντοπισμού και βελτίωσης του gear μας, σε σημείο που να χρήζει πραγματικά διεθνούς βραβείου. Μάλιστα μπορούμε να τηλεμεταφέρθούμε στην εν λόγω περιοχή άμεσα -με μηδενικά στην ουσία loading times μάλιστα. Η ιδέα μοιάζει απλή, η δε υλοποίησή αγγίζει τα όρια τελειότητας της Nintendo.

 

 

Σε αυτό το σημείο να διευκρινίσουμε το προφανές : έξι και πλέον χρόνια μετά την αρχική κυκλοφορία του, το Diablo III έφτασε τελικά σε μια κονσόλα της Nintendo και μάλιστα και σε handheld μορφή! Ναι δεν είναι η ομορφότερη έκδοση που έχει κυκλοφορήσει -αυτή είναι σίγουρα και πάντα η PC έκδοση. Ωστόσο με μεγάλη σιγουριά και με πολλούς τίτλους να έχουν περάσει από τα χέρια μας, μπορούμε ευθαρσώς να δηλώσουμε πως πρόκειται αν όχι για το καλύτερο, σίγουρα για ένα από τα καλύτερα ports τίτλων στο Nintendo Switch. Και αυτό το λέμε και από πλευράς απόδοσης -καθώς ο τίτλος με μια πλειάδα οπτικών εφέ είναι κολλημένος στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο- αλλά και περιεχομένου.

 

Το Diablo III: Eternal Collection μας ήρθε με όλα όσα θα περιμένατε από ένα port και ακόμα περισσότερα. Τι εννοούμε; Όλα τα expansion και DLC του διαβολικού σύμπαντος του τίτλου είναι εδώ! Όχι μόνο έχετε το expansion Reaper of Souls και το Rise of the Necromancer πακέτο, αλλά και gear με θέμα το Zelda, όπως skin του Ganon και Cucco για pet! Το καλύτερο ίσως κομμάτι αυτών των Switch exclusive στοιχείων είναι να βλέπετε ένα κοτόπουλο να τρέχει γύρω και να συλλέγει χρυσό για σας, ενώ δημιουργείτε ένα στρατό σκελετών και ανασταίνετε για παράδειγμα τους νεκρούς!

 

Εδώ βέβαια να τονίσουμε πως όπως με κάθε τίτλο, όσο hype και αν έχει, δεν είναι όλα θεϊκά και ρόδινα. Για παράδειγμα το voice chat δεν υποστηρίζεται τόσο εγγενώς από το παιχνίδι όσο και μέσω της εφαρμογής του Nintendo Switch Online, η οποία είναι βασικά απαραίτητη για όσους θέλουν να αναμετρηθούν με τα Torment επίπεδα κολάσεως! Έχοντας λιώσει κυριολεκτικά τον τίτλο στην καλύτερη έκδοση που υπάρχει εκεί έξω (PC ντε!) ΜΕ voice chat μπορώ να πω πως μου κακοφάνηκε ΑΡΚΕΤΑ.

 

Επίσης και παρόλο που μπορείτε να παίξετε με ένα Joy-Con, είναι αρκετά άβολο (sic έκφραση), καθώς πρέπει να πατήσετε ταυτόχρονα το stick και άλλα κουμπιά για ορισμένες ενέργειες ενώ το τίναγμα για το dodge έμοιαζε εκτός τόπου.

 

Η υποστήριξη Amiibo είναι και στον εν λόγω τίτλο παρούσα, η οποία γίνεται μέσω ενός στοιχείου που ονομάζεται amiibo portal. Μόλις επιλεγεί μια πύλη θα εμφανιστει, οπότε ακουμπώντας ένα amiibo θα προκαλέσει μια ομάδα εχθρών να εμφανιστεί. Αν καταφέρετε να νικήσετε όλα τα τέρατα, θα ανταμειφθείτε με τι άλλο από γενναιόδωρο loot! Αυτό ωστόσο μπορεί να γίνει μόνο μία φορά κάθε 22 ώρες. Όχι κάθε 24 ώρες, αλλά 22. Έτσι για να μας τη σπάει σε μας τους ιδεοψυχαναγκαστικούς νυχτιάτικα. Ή πρωινιάτικα. Δεν έχει σημασία. Ο χρόνος με το Diablo κυλάει διαφορετικά. Ή σταματάει.

 

 

Περαιτέρω και προχωρώντας στην τεχνική ανάλυση του τίτλου θα  ξεκινήσουμε από τα γραφικά, όπου η εμπειρία που μεταδίδεται στους παίχτες είναι εξαιρετική. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η Switch έκδοση του τίτλου είναι η πλέον καλογυαλισμένη, τουναντίον. Σε σχέση με τις άλλες εκδόσεις, τονίζοντας και πάλι το προφανές της καλύτερης έκδοσης σε PC, είναι ίσως η λιγότερο καλογυαλισμένη. Χωρίς να έχουμε κανενός είδους μετρητικό όργανο, σας μεταφέρουμε πως με βάσει δοκιμές έγκριτων site σε docked mode ο τίτλος τρέχει στα 960p και σε handheld στο μέγιστο της ανάλυσης της φορητής οθόνης, ήτοι στα 720p. Αυτό που πραγματικά με εντυπωσίασε είναι η σταθερότητα σε όλες τις καταστάσεις του framerate. Ότι μα ότι και αν γίνεται στην μικρή ή μεγάλη οθόνη μας το framerate είναι σταθερά κολλημένο στα 60 καρέ ανα δευτερόλεπτο. Αν αυτό ήταν το τίμημα για τα λιγότερο crisp γραφικά καλοδεχούμενο από πλευράς μου!

 

Προχωρώντας σειρά έχει το online μέρος του παιχνιδιού. Ετοιμαστείτε να ξεχάσετε τις λέξεις lag, αποσυνδέσεις και οτιδήποτε σχετίζεται με αρνητική online multiplayer εμπειρία. Ωστόσο ξεχνάτε  και οιαδήποτε δυνατότητα σύνδεσης/ανάκτησης του battle.net account σας, ώστε να μεταφέρετε/συνεχίσετε τις ίσως και χιλιάδες ώρες που είχατε. Όλα ξεκινάνε από την αρχή, ίσως και για καλό, καθώς θα αναβιώσετε όλα τα συνταρακτικά γεγονότα του Diablo 3.

 

Τέλος η μουσική υπόκρουση του τίτλου όπως και τα ηχητικά εφέ είναι ακριβώς στο επίπεδο που έπρεπε να είναι για να απολαύσετε μια έντονη εμπειρία. Δεν της λείπει απολύτως τίποτα αλλά ούτε και ξεχωρίζει με τον μοναδικό για παράδειγμα τρόπο του Skyrim ή του Zelda.

 

Πιο καυτό και από την κόλαση!

Συνολικά το Diablo III Eternal Collection είναι ένας φανταστικός dungeon crawler τίτλος που μοιάζει να βρήκε νέο σπιτικό στην φορητοσταθερή κονσόλα της Nintendo. Το μοντέρνο και συνάμα κλασσικό μοντέλο παιχνιδιού της Blizzard εξακολουθεί να ξεχωρίζει ακόμα και έξι χρόνια μετά την αρχική κυκλοφορία του τίτλου σε PC. Πλέον χάρη στη φορητή φύση του Switch, η αδιάκοπη αναζήτηση gear όπως και το σφάξιμο τεράτων μπορεί να συνεχιστεί όπου κι αν βρίσκεστε. Αρκετά είπα και έγραψα όμως, πάω για άλλο ένα Nephalem Rift!

8.6
Γραφικά:
8.5
Gameplay:
9
Μουσική:
7
Διάρκεια:
10

 

5 Comments

Αφήστε μια απάντηση